Místo mejdanů práce a šetření. Vysokoškoláka vyjde semestr téměř na 100 tisíc

V Česku je sice vysokoškolské studium "bezplatné", ovšem sladký studentský život je dávnou minulostí. Mladí lidé totiž kromě pilného studia musí většinou pracovat, aby byli schopní se na vysoké škole udržet.

660
reklama

Na kolik vyjde měsíc studia na VŠ, je velmi rozdílné. Záleží nejen na tom, zda bydlíte ve městě, kde budete studovat, nebo jste takzvaně přespolní a musíte si platit kolej, popřípadě podnájem. Dalším rozhodujícím faktorem je to, jakou školu budete studovat.

Studenti humanitních, přírodovědných oborů nebo výpočetní techniky mohou při studiu buď pracovat, nebo různě brigádničit. Nejhůř jsou na tom ovšem medici, ti mají tolik učení, že o pravidelných brigádách uvažovat nemohou.

Nejvyšší položky v měsíčních výdajích činí výdaje za bydlení a jídlo. V tomto případě jsou na tom nejlépe místní, tedy studenti, kteří bydlí u rodičů a tam se také stravují. Ostatní musejí platit za kolej či podnájem.

Pokud nejste příliš nároční a nebude vám vadit společná toaleta, koupelna a v miniaturním pokoji další spolubydlící, za takové ubytování se zaplatí něco přes dva tisíce korun. Za větší soukromí, sociální zařízení v pokoji, internetovou přípojku nebo televizi si výrazně připlatíte.

Ceny kolejného se na jednotlivých školách a fakultách liší, informace jsou na webových stránkách jednotlivých škol.

V případě, že dáte přednost pronájmu bytu, počítejte s výdaji od pěti do deseti tisíc korun měsíčně. Záleží na velikosti bytu či městě, kde budete bydlet. Studenti si většinou pronajímají větší byty, pokoje si rozeberou a na celkovou sumu se skládají. V tomto případě to může vycházet od 2500 do 5000 tisíc korun.

Výdaje za jídlo na měsíc vycházejí na zhruba pět tisíc korun.

Finančně náročný je každý začátek nového semestru, kdy si studenti musejí nakoupit skripta, knihy a další pomůcky. Opět nejhůře jsou na tom medici, kteří jich potřebují nejvíce a knihy patří mezi nejdražší.

K běžným nákladům se musí připočítat rovněž platby za mobilní telefon, jízdné nejen po městě, ale také k rodičům, výdaje na oblečení, lékaře a léky.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky