Šokující: Životní minimum stačí jen k smrti hlady!

Životní minimum je dobré jen k jedné věci - ke smrti hlady. To si myslí lidovecký místopředseda Jan Bartošek. Ten zkritizoval ODS za nápad, že by se mohly začít exekuovat i dávky životního minima.

660
reklama

V médiích se objevila zpráva, že chce ODS prosadit do koaliční smlouvy možnost exekuce těchto dávek. Motivem k tomu je snaha omezit zneužívání peněz na drogy, alkohol a podobně. Bartošek tento nápad ostře zkritizoval.

V minulosti působil jako sociální pracovník v terénu a měl tak možnost nahlédnout do života sociálně nejslabších. "Tyto lidi nepřiměje ke změně chování žádná hrozba exekutorem – jen se prostě začnou živit ilegálně. Navíc to postihne i desítky tisíc nevinných seniorů, kteří již dnes trpí exekucemi bud´díky tomu, že ubytovali své zadlužené děti, nebo že podlehli podvodníkům na předváděcích akcích. Já bych si tyto staré lidi nikdy na svědomí nevzal. Navíc – životní minimum je dnes pro jednotlivce 3 410 Kč měsíčně, pro nezaopatřené dítě do šesti let pak 1 740 korun. Tato částka je spolehlivě dobrá jen k jedné věci – ke smrti hlady," uvedl.

ODS již slovy poslankyně ODS Lenky Kohoutové ale odmítla, že by podobný nápad na exekuce dávek životního minima prosazovala.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky