Pád české ekonomiky zdaleka nekončí. Průmysl je v troskách, ukazují čísla

V únoru klesla tuzemská průmyslová výroba v proti stejnému období loňského roku o 5,7 procenta, po očištění o sezonní vlivy se snížila o 1,6 procenta. K poklesu nejvíce přispěla odvětví výroba automobilů a produkce s rozvodem elektřiny, tepla, plynu teplého vzduchu, uvedl v pondělí ČSÚ.

reklama

"Průmysl přináší jen další potvrzení toho, že recese české ekonomiky zdaleka ještě nekončí. Není sice tak hluboká jako ta minulá, ale rozhodně je už nyní delší," říká analytik ČSOB Petr Dufek s tím, že ani další měsíce mnoho radosti nepřinesou. "Jak už naznačuje propad nových zakázek o 10,2 procenta, za kterým stojí slabá domácí i zahraniční poptávka, obrat do černých čísel nepřijde dříve než v druhé polovině roku," zakončil.

Zatímco automobilový průmysl vykázal pokles o 10,4 procenta a výroba energií o 9,7 procenta, dařilo se průmyslové produkci ostatních dopravních prostředků a zařízení (+21,4 procenta), ostatnímu zpracovatelskému průmyslu (+12 procent) nebo zpracování dřeva a výrobě korkových, proutěných, slaměných a dřevěných výrobků (+9,3 procenta).

Snížil se také průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více pracovníky. Těch ubylo o 1,4 procenta a jejich průměrná měsíční mzda v únoru meziročně klesla o 0,1 procenta na 24 629 korun.

Spolu s klesajícím průmyslem padají rovněž tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách. Ty v únoru meziročně klesly o 6,1 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 2,9 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 9,3 procenta.

Český statistický úřad zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely a poskytuje statistické informace státním orgánům, orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Stanovuje rovněž metodiku statistických zjišťování a jejich zpracování.

Témata: ekonomika | průmysl | recese

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky