V pražské MHD už neplatí ISIC

Některým studentům, kteří používají ISIC kartu jako potvrzení o studiu, hrozí od 1. srpna v pražské hromadné dopravě pokuta. Ke studentským kupónům totiž musí nově mít papírové potvrzení o studiu, řekl ve středu mluvčí ROPID Filip Drápal.

reklama

Studenti, kteří si kupovali zlevněné kupóny, doposud mohli jako potvrzení o studiu používat ISIC kartu. Pro některé z nich ale tato možnost k 1. srpnu skončila a potvrzení o tom, že skutečně nadále studují, budou muset mít v papírové podobě jako potvrzení své školy.

"Týká se to věkové skupiny studentů od 19 do 26 let. Právě mezi nimi jsme zaznamenali zneužívání ISIC karet a rozhodli jsme se proto k tomuto kroku," vysvětlil mluvčí. ISIC karty se totiž většinou vydávají s platností na jeden kalendářní rok. I když její držitel přestane mít status studenta například už v červnu, studentských výhod může využívat až do konce roku. Právě tomu má novinka zabránit.

Studenti zejména vysokých a vyšších odborných škol musí k časové jízdence nově nosit i papírové potvrzení o studiu, které na vyzvání revizora předloží ke kontrole. Ani tato povinnost se však netýká úplně všech – ISIC kartu budou revizoři nadále uznávat jako potvrzení o studiu u studentů univerzit, které ji zároveň používají jako tzv. "školní kartu".

V klidu mohou zůstat také všichni studenti středních škol i vysokoškoláci, kteří si stihli kupón koupit do konce července. "K těm, kteří si koupili časové jízdenky před 1. srpnem budou ještě revizoři shovívaví," slíbil Drápal.

Těm ostatním už však hrozí pokuta od 800 korun výše.

Témata: mhd | Praha

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky