Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahým telefonátům odzvonilo, novela zákona zabrala

Drahým telefonátům odzvonilo, novela zákona zabrala

Foto: Pixmac

Lidé už se nemusí bát, že se jim prodraží hovor, kterým žádají o úvěr, protože je společnost přesměruje na linku s vysokým tarifem. Drahé telefonáty i další nezákonné praktiky končí, v opačném případě budou pokuty hodně bolestivé, varuje ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Vladimír Velčovský.

Politikům se občas také něco podaří udělat správně. Novela zákona o spotřebitelském úvěru, která je namířená i proti praktikám zneužívajícím extrémně drahé telefonní linky, je účinná už měsíc a inspektoráty ČOI hlásí úspěch. Praxe přesměrovávání žadatelů o úvěr na linky s vysokým tarifem totiž podle inspektorů až na výjimky skončila, a pokud by se někdo pokusil opět tento způsob využívat, slibují mu bolestivé pokuty.

Většina inspektorátů po 25. únoru, odkdy začala novela účinkovat, hlásí, že většina linek, které takové praktiky zneužívaly, ohluchla. Stále se ale najdou i výjimky. "Kontrolním telefonátem na jednu z uvedených linek inspektoři zjistili, že v závěru hovoru operátorka spotřebiteli sdělila číslo, kde bude s žadatelem o půjčku vyplněn formulář. Hovor na číslo 900... byl zpoplatněn 95 Kč za minutu," popisuje ČOI případ z Prahy.

Problémovými oblastmi v tomto ohledu zůstávají Plzeňský a Karlovarský kraj, kde ČOI odhalila několik případů takových linek, které jsou stále v provozu.

"Jedna spotřebitelka například uvedla, že na konkrétní lince o půjčce několikrát hovořila, nicméně půjčku nedostala. Prověřením dalšího telefonního čísla opakujícího se v nabídkách úvěru na internetových stránkách i v řadě různě modifikovaných inzerátů kontroloři zjistili, že kontakt na zpoplatněnou telefonní linku 900... dostane spotřebitel po zodpovězení několika dotazů (např. o výši půjčky, příjmu, bydlišti) s tím, že na této lince mu budou poskytnuté další informace a formou dotazníku bude ověřena bonita spotřebitele," uvádí konkrétní příklad ČOI.

Témata:  ČOI telekomunikační služby

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy