Kypr se děsí útoků na banky. Stát povolal do ulic policii

Napětí vládne na středomořském ostrově Kypru. Zvláště dnes, kdy se úderem poledne místního času mají po téměř dvou týdnech otevřít všechny místní banky.

660
reklama

Ze strachu před návalem ve finančních institucích a nepokojích v ulicích, zavedl stát mimořádná bezpečnostní opatření. Policie je v pohotovosti a v každé z bankovních poboček budou pracovníci soukromé bezpečnostní agentury.

Policisté ozbrojení samopaly dohlíželi na noční převoz kontejnerů s bankovkami v celkové hodnotě pěti miliard eur, které poslala Evropská cenrální banka. Peníze se během noci rozvážely po jednotlivých pobočkách.

Kromě toho, že je v pohotovosti celá policie i soukromé bezpečnostní agentury, stát zavedl další mimořádná opatření, aby předešel útokům na banky a následnému krachu.

Od čtvrtka platí denní limit pro výběr hotovosti z bankomatu na 300 eur (7700 korun) pro majitele účtu.

V zahraničí Kypřané mohou platit svými platebními kartami, ovšem jejich platby budou omezené, jen do částky 5000 eur (129 tisíc korun) měsíčně.

Dovozci nebudou smět převádět peníze do zahraničí, pokud neprokážou, že platí za importované zboží.

V zemi vládne napjatá atmosféra a jedna protestní demonstrace stíhá druhou. Poslední akce se uskutečnila v noci před budovou kyperské centrální banky.

Už nyní je jasné, že majitelé nepojištěných vkladů nad 100 tisíc eur budou výrazně tratit.

Podle posledních informací půjde o zhruba 35 procent v případě největší komerční banky v zemi Bank of Cyprus, která se částečně sloučí s druhou bankou Laiki. Ta je v likvidaci.

Majitelé velkých kont ve zkrachovalé bance Laiki budou tratit ještě více, hovoří se o 40procentních až 80procentních ztrátách.

Bank of Cyprus a banka Laiki se kvůli nedobytným pohledávkám topí v dluzích, za něž vláda, která je sama ve vážných finančních obtížích, nechce ručit a náklady převádí na bedra střadatelů nalákaných příznivějšími úroky než ve zbytku EU.

Témata: kypr | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky