Opakované pracovní smlouvy jsou zpět. Jaká bude jejich výhoda?

Možnost uzavírat pracovní smlouvy na dobu určitou bez časového omezení schválila ve středu v závěrečném čtení Poslanecká sněmovna. Tato varianta by měla platit jen pro určitý typ práce a podmínkou by měla být dohoda zaměstnavatele s odbory.

reklama

Zároveň prošel pozměňovací návrh poslance Miroslava Bernáška (ODS), podle kterého se bude moci snížit doba mezi jednotlivými směnami z 12 na 11 hodin.

Pro novelu jako celek hlasovalo nakonec 124 poslanců, proti byli hlavně komunisté. "Návrh nepřispěje stabilizaci pracovních míst, spíš vytvoří obrovskou oblast, která způsobí ekonomický tlak na zaměstnance. Ti budou ochotni přijímat práci hůře placenou a za stále pro ně více zatěžujících a vysilujících ekonomických podmínek," varoval poslanec Stanislav Grospič (KSČM).

Neprošly návrhy poslanců Věcí veřejných. Například poslanec Otto Chaloupka si přál, aby zaměstnanci mohli dostávat výpověď bez udání důvodu.

Senátní (tedy původní) návrh zákona již dříve podpořily jak zaměstnavatelské, tak odborové svazy. S Bernáškovým pozměňovacím návrhem nesouhlasí pouze OS KOVO.

Podle tvrzení horní parlamentní komory by měla novela zákoníku práce zpružnit trh a zlepšit konkurenceschopnost firem. Dosud totiž platí, že pracovní smlouva na dobu určitou nesmí přesáhnout tři roky a u stejného zaměstnavatele se nesmí opakovat třikrát po sobě.

"Pro zaměstnance přináší zásadní tři výhody," myslí si předkladatel senátor Miloš Vystrčil (ODS). Zaměstnanci by podle jeho slov, v případě, že pracují v pracovním poměru na dobu určitou, pobírali vyšší mzdu než zaměstnanci v pozici agenturního pracovníka.

"Druhou výhodou je to, že by zaměstnanec byl i příjemcem všech benefitů, které zaměstnavatel poskytuje," uvedl Vystrčil. Dalším plusem je podle něj to, že přesně ví, kdy mu zaměstnanecký poměr skončí a může být i domluven na tom, kdy mu zase začne. "A může být domluveno i to, kdy mu zase začne, protože tyto poměry bude možné sjednávat jen v případech, kdy si to vyžadují provozní podmínky nebo má práce zvláštní charakter," uzavřel senátor.

Novelu by mohly využít především zemědělské podniky a stavební firmy.

Zákon podle něj zvýší administrativu, ale pouze u firem, kde se na zvýšení dohodnou odbory se zaměstnavateli, stát by tak neměl společnostem žádné nové povinnosti vnucovat.

Témata: práce | zákony

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky