Zdražit musíme, křičí pojišťovny. Jaký si našly důvod?

Mezi zeměmi střední a východní Evropy se Češi řadí z hlediska frekvence působení nehod k těm vůbec nejlepším. Zatímco u nás nahlásilo v loňském roce nehodu 3,5 procenta pojištěných řidičů, v statisticky nejhorším Rumunsku to bylo téměř dvakrát tolik, uvedla v úterý Generali PPF Holding.

660
reklama

Například statistiky ze sousedního Polska ukázaly, že během loňského roku hlásilo dopravní nehodu 4,8 procenta tamních řidičů. Lépe než Češi na tom však nejsou ani Slováci, kde na každých 1000 řidičů připadalo 53 nehod.

Na druhou stranu je však nutné podotknout, že pokud už bouráme, způsobujeme obvykle větší škody než naši zahraniční sousedé. Průměrná škoda způsobená českým řidičem je například v porovnání s motoristou z Polska více než dvojnásobná.

"Nárůst plnění za vysoko ohodnocené škody na zdraví však reálně pozorujeme ve všech zemích střední a východní Evropy. Pojišťovny budou muset bezpochyby přikročit ke zvyšování cen pojištění, aby pokryly související nárůst nákladů," uvedl k tématu Zdeněk Jankovský, manažer Kompetenčního centra pro cenotvorbu Generali PPF Holding. Jeho slova potvrzují i aktuální čísla, která ukazují, že například na Slovensku vzrostla průměrná výše plnění o 10 procent, v Rumunsku od roku 2010 dokonce o 40 procent.

I přes rozdíly mezi jednotlivými zeměmi, pokud jde o četnost hlášených pojistných událostí, lze mezi zeměmi najít i řadu společných jmenovatelů. Globálním problémem jsou především řidiči mladší 23 let, kteří havarují až dvojnásobně častěji než jejich zkušenější kolegové. Dalším společným jmenovatelem je jízda firemními vozidly. Jejich řidiči způsobují pojistné události o polovinu častěji, než je tržní průměr. Průměrný pojistný nárok způsobený firemním vozidlem je ale výrazně nižší než v případě aut v osobním vlastnictví. "Firemní auta totiž způsobují velké množství malých škod v malé rychlosti ve městech během každodenního používání," vysvětlil závěrem Jankovský.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky