Evropa se "pere" kvůli Kypru: Merkelová boj o ostrov nevzdává!

Německá kancléřka Angela Merkelová ve středu v reakci na zamítnutí podmínek eurozóny při poskytnutí finanční injekce Kypru tamním parlamentem řekla, že eurozóna má nadále "povinnost" spolupracovat s Kyprem na vyřešení dluhu, který utápí ostrov. Uvedla to agentura AFP.

reklama

"Kypr je naším partnerem v eurozóně, a to je důvod, proč je naší povinností najít společné řešení," uvedla Merkelová po jednání s německými poslanci.

"Mrzí mě úterní hlasování kyperského parlamentu, ale samozřejmě budeme respektovat toto hlasování. Nyní čekáme na návrhy, které vzejdou z jednání "trojky" na Kypru," dodala kancléřka s odkazem na skupinu mezinárodních věřitelů.

Podle Merkelové není ale současný bankovní sektor na ostrově udržitelný.

Kyperský parlament v úterý podle očekávání zamítl bezprecedentní požadavky eurozóny na finanční pomoc Kypru, při které měly být klientům tamních bank jednorázově zdaněny jejich vklady. Nikósie měla ze záchranných fondů obdržet finanční pomoc ve výši deseti miliard eur (256 miliard korun). Nyní Kypru hrozí platební neschopnost.

Zatímco Berlín rozhodnutí kyperských zákonodárců lituje, francouzská vláda ve středu vydala podle AFP odlišné stanovisko. "Pomoc kyperské ekonomice, tak jak byla představena Nikósii, byla chyba," řekla ve středu mluvčí francouzské vlády Najat Belkacem-Vallaudová po jednání kabinetu. "Je legitimní, že se část kyperské společnosti brání proti zdanění svých malých vkladů," dodala mluvčí.

V úterý se odstupujícímu kyperskému ministru financí Michalisu Sarrisovi nepodařilo dosáhnout pokroku ani ve dvou kolech jednání v Moskvě o pomoci Ruska jeho zemi poté, co parlament zamítnul podobu záchrany ze strany EU.

Témata: EU | kypr | merkelová, angela

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky