Gigant ČEZ má novou smlouvu v kapse! Bude pro Česko výhodná?

Energetický gigant ČEZ a těžební společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal podpisem definitivně stvrdily smlouvu zabezpečující dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady na příštích 50 let. Podle úterních informací obou společností zajistí kontrakt pracovní pozice až pro 4500 lidí.

660
reklama

"Vzhledem k dlouhodobosti kontraktu a k tomu, že významně stabilizuje situaci na celém trhu nejen s uhlím, ale i s elektřinou, je tímto uzavřeno jedno z vůbec nejsložitějších jednání vedených v oblasti energetiky v České republice," nechal se slyšet generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Generální ředitel Vršanské uhelné Vladimír Rouček přiblížil, že smlouva poskytuje dlouhodobou perspektivu pro 1300 zaměstnanců ve skupině Czech Coal a dalších zhruba 3200 lidí nalezne práci mimo skupinu ve službách a dodavatelských firmách. "Je to dobrá zpráva pro celý severočeský region dosud kriticky ohrožený nejvyšší nezaměstnaností v Česku," doplnil.

Elektrárnu Počerady čeká podle vyjádření ČEZu první rozsáhlejší modernizace nejpozději do roku 2016. "To je také první termín, kdy se může společnost ČEZ dohodnout s Czech Coal na jejím prodeji," řekl tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž s tím, že uhlí začnou odebírat za obdobné ceny, za které dlouhodobě nakupují teplárenské společnosti (38,8 koruny / GJ).

Témata: energetika | čez

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky