Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pošlete státu účtenku z obchodu a vyhrajte statisíce

Pošlete státu účtenku z obchodu a vyhrajte statisíce

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Účtenky z obchodů a restaurací by mohly fungovat jako sázenky do loterie, v níž by si lidé mohli přijít každý týden na statisíce korun či vyhrát nový automobil. Experiment, který v současnosti chystá zavést sousední Slovensko jako nástroj v boji proti daňovým podvodům, se líbí i českým sociálním demokratům, kteří budou jednat o jeho zařazení do volebního programu pro příští rok.

Systém loterií účtenek funguje už například v Tchaj-wanu. Prvním politikem, který by jej chtěl vyzkoušet ve středoevropském regionu, je slovenský premiér Robert Fico. Loterie by měla pomoci s výběrem daní a v boji s daňovými podvody.

„Dělali jsme kontroly v nejrůznějších zařízeních a byli jsme šokováni tím, jaký je rozsah neplacení daní a poskytování služeb na černo. A to i přes to, že na Slovensku máme na rozdíl od České republiky zavedené registrační pokladny," přiblížil důvod experimentu Fico.

Situace je totiž podle něj poměrně vážná. Jako příklad uvedl i to, že i on sám a členové jeho vlády se setkali s tím, že jim byla dána falešná účtenka či nabídnuta služba bez daně.

Slovenská finanční správa v současnosti vymýšlí nejlepší způsob, jakým by lidé státu účtenky posílali. Ve hře je buď možnost účtenku prostě poslat poštou, nebo její zasílání elektronicky přes internet, kde by lidé vyplnili speciální formulář.

Podle Fica je současná představa taková, že by první cena v týdenním či čtrnáctidenním slosování byla 10 až 15 tisíc euro, případně jednou za měsíc nový osobní automobil.

„Chceme, aby si lidé, kteří jdou do obchodu nebo restaurace, žádali platné účtenky. Pokud totiž z registrační pokladny vydáte platnou účtenku, tak je to automaticky v systému," vysvětlil Fico.

A právě v tom, že k systému je třeba mít zavedené registrační pokladny, je zavedení aplikaci této loterie v Česku zatím problém.

Pokladny sice v tuzemsku měly být zavedeny už od roku 2007, těsně před spuštění však projekt zarazila vláda Mirka Topolánka (ODS). Současná sociální demokracie, která je podle průzkumů favoritem pro volby do Poslanecké sněmovny v příštím roce, však o jejich zavedení znovu uvažuje a líbí se jí také Ficův nápad na loterii.

„Pokud se pro to sociální demokracie rozhodne, tak volební program pro rok 2014 už to bude obsahovat. Pokud se povede na Slovensku spustit systém, který už funguje na Tchaj-wanu, to znamená losování účtenek, slovenská zkušenost bude velmi inspirativní.

Nejdříve ale musíme zavést registrační pokladny," uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sám Fico předpokládá spuštění systému v říjnu či listopadu letošního roku.

Témata:  daně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy