Peníze z privatizace už nepůjdou na stavbu silnic, navrhuje Kalousek

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) zřejmě ještě letos přijde o možnost získat do rozpočtu peníze z privatizačního účtu. Počítá s tím novela zákona o zrušení Fondu národního majetku poslanců Miroslava Kalouska (TOP 09) a Marka Bendy (ODS), která je od pondělí v připomínkovém řízení.

reklama

"Vypouštějí se platební tituly, na základě kterých byly privatizační prostředky převáděny do SFDI, do Státního fondu rozvoje bydlení a do Státního fondu životního prostředí," plánují v návrhu Kalousek s Bendou. Podle mínění zákonodárců jsou tyto státní fondy napojené přímo na státní rozpočet a jejich činnost je v rozhodující míře ze státního rozpočtu financována a tento trend by měl pokračovat i do budoucna.
 
"Doplňkové převody privatizačních prostředků na uvedené státní fondy již nemají své ekonomické opodstatnění a státní fondy musí do budoucna financovat svoji činnost z prostředků z veřejných rozpočtů, zejména pak ze státního rozpočtu," doplňuje duo Benda a Kalousek.
 
"Finanční prostředky z privatizačního účtu tvořily hlavní zdroj prostředků od roku 2000, kdy náš fond vznikl. Dneska na privatizačním účtu je peněz pomálu a tím se zmenšila i jeho role v našem financování," přiblížil agentuře Mediafax náměstek sekce pro správu finančních zdrojů Jaroslav Krauter.
 
Náměstek SFDI zároveň ale přiznal, že o peníze z privatizace měl jeho fond do budoucna ještě zájem a zpráva, že o tuto možnost má přijít, ho překvapila. "Před časem, když se uvažovalo o privatizaci Letiště Praha, tak 50 procent z těchto peněz mělo jít do našeho rozpočtu. Pak to padlo," uvedl Krauter zdroje, které by privatizační účet mohly ještě naplnit. V současnosti na účet chodí hlavně dividenda z ČEZ.
 
Základní myšlenkou novely je seškrtat platební tituly, na které je možné peníze z privatizačního účtu využívat a maximum jich nasměrovat jen do několika přesně vymezených oblastí. Mezi nimi je především vyrovnávání schodku na důchodovém účtu, dále pak na likvidaci škod na životním prostředí způsobených těžbou nerostů nebo k plnění závazků u podniků určených k privatizaci.
 
Ministr financí Kalousek a poslanec ODS Benda dokončili návrh zákona minulou středu a apelují na jeho rychlé uvedení do praxe. Platit by tak měl začít ihned po té, co vyjde ve Sbírce zákonů. Nejdřív se k němu ale vyjádří vláda, pak ho posoudí parlament a prezident.
 
Peníze pro SFDI jsou jablkem sváru mezi ministrem dopravy Pavlem Dobešem (VV) a šéfem rezortu financí. Dobešovi se nelíbí, že fond má dostat podle Kalouskových návrhů v roce 2012 o 10 miliard korun méně, než kolik měl slíbeno v rámci schváleného střednědobého rámce z loňského roku. V důsledku toho nebude možné využít v plné míře kofinancování z evropských fondů a v budoucnu se nemusí podařit dokončit obchvat Prahy, varoval Dobeš. Kalousek se už dřív vyjádřil v tom smyslu, že rozpočtové priority jsou věcí vlády jako celku a ta může rozhodnout o jejich změně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky