Dluhy Čechů jsou šokující: Rekordman má na krku 209 exekucí!

Počet exekucí uvalených na jednoho Čecha se aktuálně zastavil na číslovce 209, právě tolika exekučním příkazům čelí 50letý muž z Prahy. Pokud by si každý exekutor vzal na starosti jeden případ zmíněného výtečníka, ani by je nepokryli. Tolik exekutorů totiž komora nemá k dispozici.

reklama

"Pozoruhodné je, že v TOP desítce dlužníků z řad fyzických osob jsou zastoupeni výhradně muži v produktivním věku – jejich průměrný věk je 41 let," doplňuje Jiří Prošek, prezident Exekutorské komory ČR.

Dlužník, který čelí většímu množství exekucí, bývá podle vyjádření Exekutorské komory ČR (EK ČR) vybaven nízkou finanční a právní gramotností. V takovém případě je na místě požádat soud o oddlužení.

Naprosto odlišná je situace u rekordmanů-dlužníků, u nichž počet exekucí překročil stovku. "Jsou to lidé, jejichž dluhy pramení z nejrůznější podvodné činnosti. Například si objednávají všelijaké služby a zboží, ale neplatí za ně. Nebo inkasují zálohy za přislíbenou práci, kterou však nikdy neprovedou. Zálohu ale samozřejmě nevrátí," popisuje běžnou praxi podvodníků Prošek.

Mnoho těchto lidí má podle statistik také zkušenost s vězením, pracuje na černo a trvalý pobyt má hlášen na obecním či městském úřadě. "Tito dlužníci donekonečna kumulují dluhy a spoléhají na to, že se vždycky najde někdo, kdo jim na jejich trik, jak vytáhnout z lidí peníze, skočí," nechal se slyšet Prošek.

Celkově soudy vloni nařídily 820 420 exekucí, což představuje pokles o 13 procent (-120 tisíc případů) proti roku 2011. "Tento vývoj jsme očekávali, byť jsme na začátku minulého roku byli svědky toho, jak se věřitelé snažili stihnout zažalovat své pohledávky ještě před snížením advokátních odměn," zakončil prezident Prošek s tím, že v letošním roce předpokládá další pokles.

Témata: exekuce | dluhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky