Odborníci varují: Trh práce kolabuje, počty nezaměstnaných jsou zkreslené!

Malý počet volných pracovních míst, to je podle analytiků oslovených Mediafaxem hlavní problém českého trhu práce, na kterém nezaměstnaní stále obtížněji hledají nové uplatnění. V únoru připadalo na jedno volné místo více než 17 uchazečů.

reklama

Ekonomové navíc upozorňují, že nový způsob počítání míry nezaměstnanosti, podle kterého je bez práce 8,1 procenta lidé ve věku 15 až 64 let je jen pozlátko, díky kterému čísla vypadají o něco příznivěji. "Podle starého systému, kterým ministerstvo postupovalo až do konce loňského roku, by činila míra nezaměstnanosti až 10,2 procenta," upozornil hlavní ekonom společnosti Patria Finance Davida Marek.

Analytik ČSOB Petr Dufek optimisticky doplnil, že alespoň dílčí zlepšení na trhu práce můžeme čekat už v březnu, kdy se začnou obnovovat sezonní práce v zemědělství a stavebnictví. Přesto však nečeká, že by se letos začal negativní trend nezaměstnanosti výrazně měnit.

"Únorový nárůst míry nezaměstnanosti není překvapením. Až druhá půlka roku ukáže, zda ekonomika našla své dno, a firmy začnou opět nabírat. Náš průzkum mezi generálními řediteli však naznačuje, že trh práce by se měl letos spíše stabilizovat," tvrdí Libor Stodola, senior manažer v oddělení Poradenství při řízení lidských zdrojů společnosti PwC Česká republika.

I přes nepříznivou situaci se však můžeme alespoň trochu těšit z celoevropského srovnání. Podle aktuálních údajů Eurostatu se totiž Česká republika drží na solidním, šestém místě, ve statistice zemích s nejnižší mírou nezaměstnanosti v EU.

Témata: práce | nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky