Škrty: Policie přijde o další 1,37 miliardy korun. Sníží se platy?

Rozpočet ministerstva vnitra (MV) by se měl v roce 2012 navýšit o 819 milionů korun. Po odečtení zvyšujících se výdajů na důchody a za nasmlouvané služby eGovernmentu ale Policie České republiky oproti letošnímu roku dostane o 1,374 miliardy méně, řekl v úterý mluvčí MV Pavel Novák.

660
reklama

O rozpočtu jednaly v pondělí špičky rezortu - ministr vnitra Jan Kubice (nestr.), 1. náměstek MV pro vnitřní bezpečnost Jaroslav Hruška, policejní prezident plukovník Petr Lessy a další.
 
"Úsporná opatření se nesmí projevit dalším snižováním platů policistů a občanských zaměstnanců. V současné době jsme nuceni analyzovat dopady snižování rozpočtu na činnost policie," uvedl Lessy.

Hasičský záchranný sbor nejspíše přijde oproti roku 2011 o 306 milionů korun.
 
Přitom se celkový rozpočet ministerstva navýší o necelých 820 milionů korun. "Ve svém celkovém součtu je však oproti letošnímu roku rozpočet kapitoly vnitra navýšen pouze o 393,8 milionu korun," podotknul Novák.

Zbylých 426,1 milionu korun totiž půjde na provozní výdaje a investice. Zvyšuje se objem peněz, které se musí vyplácet na důchody a na výslužné. Navíc ministerstvo poslední dva roky odkládalo splacení faktur České poště, která poskytuje ministerstvu vnitra jak služby v oblasti informačních technologií, tak i telekomunikační provoz.
 
"Jsme v situaci, kdy hrozí další finanční propad díky možným penalizacím z nesplacených závazků. Nemůžeme tyto problémy stále hrnout před sebou a tvářit se, že je vyřešíme v dalších letech. Náklady na provoz ICT a projekty eGovernmentu byly redukovány na nejnižší možné minimum, přesto výraznějších úspor díky existujícím smluvním závazkům lze dosáhnout obtížně. Můžeme se pokusit vypovědět či upravit nevýhodné smlouvy, můžeme prodat nepotřebný majetek, u kterého platíme náklady za provoz, můžeme přehodnotit množství a potřebnost odebíraných služeb, ale nemůžeme do nekonečna odkládat platby za tyto závazky," podotknul Kubice.
 
Ministerstvo se tak dostane do deficitu o hodnotě 1,8 miliardy korun. Pomoci by snad mohlo lepší využití evropských dotačních programů. "Budeme muset v rámci investičních prostředků více využít financování z evropských fondů, v oblasti provozních a mzdových nákladů téměř žádné další rezervy nemáme," uzavřel generální ředitel Hasičského záchranného sboru generál Miroslav Štěpán.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky