Nepochopitelný krok ministra Kalouska! Co tím chce dokázat?

Martin Roman, který vedl polostátní společnost ČEZ, bude teď prověřovat dění v ČEZ, včetně období, kdy zde působil jako generální ředitel. Na fakt upozornil novinář spolupracující s Nadačním fondem proti korupci Petr Skočdopole.

reklama

Za Romana společnost dle Skočdopole bobtnala do takových rozměrů, kdy už nebylo možné, aby na ní stát jako majoritní vlastník dohlížel. „A stát se ani nesnažil, politici Romana milovali a on se jim a jejich stranickým pokladnám dokázal vždy štědře odvděčit," uvádí Skočdopole. Z pozice generálního ředitele pak Roman zamířil do čela dozorčí rady ČEZ, která má společnost kontrolovat.

Jak se ukazuje, zahraniční expanze ČEZ z éry Romana, která byla dlouho považovaná za více než žádoucí, se nyní otřásá v základech. Společnost ztratila distribuční licenci v Albánii, totéž hrozí v Bulharsku, v Maďarsku zase na investicích tratí.

Roman by měl podle Skočdopole jako šéf dozorčí rady tuto situaci urychleně řešit, neboť je to právě on, kdo má dozorovat nad ČEZ jako prodloužená ruka ministerstva financí. Právě Kalouskovo ministerstvo je největším akcionářem.

To ale není jediná věc, která se Romanovi nevydařila. Skočdopole připomíná, že ČEZ se zbavoval dceřiných firem. Čím o lukrativnější firmu šlo, tím více potichu. Skočdopole na serveru motejlek.com zveřejnil, že Třebíčskou inženýrskou I&C Energo nekupoval maďarský MOL, ale Romanův „souputník" Josef Brož firmu koupil.

„To už nelze jen tak hodit pod stůl. Tady už stát, respektive ministr financí Miroslav Kalousek, opravdu musí jednat. A také že ano. Ministr skutečně zabouřil a zavelel tuto na výsost podezřelou transakci prošetřit. A tak už týdny netrpělivě čekám na výsledek a jsem opravdu napjatý. S jakou šokující zprávou asi tak Martin Roman, jehož o to pan Kalousek požádal, přijde," zpochybňuje Romanovu objektivitu Skočdopole.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky