Kalouskův resort kašle na zákony. Prošustroval miliardy!

Ministerstvo financí při budování systému Státní pokladny porušilo zákon o veřejných zakázkách a zákon o rozpočtových pravidlech. Projekt Státní pokladny se zpozdil o tři roky a výdaje se zdvojnásobily z 2,4 miliardy na 4,8 miliardy korun, zjistila prověrka Nejvyššího kontrolního úřadu.

660
reklama

Kontroloři zjistili, že ministerstvo financí porušilo zákon o veřejných zakázkách. Podepsalo totiž pět dodatků ke smlouvě o dodávce Integrovaného informačního systému Státní pokladny (IISSP), aniž by předtím vypsalo zadávací řízení. Stejnou chybu resort udělal také u další smlouvy z roku 2010.

Kromě toho ministerstvo porušilo i zákon o rozpočtových pravidlech. V loňském roce zaplatilo dodavateli IISSP dvě zálohy v celkové výši téměř 249 milionů korun a to na období delší než tři měsíce.

Podle zákona je přitom jedno čtvrtletí maximální možná doba, na kterou může organizační složka státu zálohu poskytnout. Resort navíc část těchto záloh – konkrétně 159,7 milionu korun – nevyúčtoval na konci rozpočtového roku, jak je podle zákona povinen. Vyplacení těchto záloh nebylo řádně okomentováno ani v závěrečném účtu ministerstva.

Záměr vytvořit Státní pokladnu schválila vláda v únoru 2005. Počítala s tím, že celý systém začne pracovat v roce 2010 a jeho pořízení nebude stát víc než 2,4 miliardy korun. Termín komplexního uvedení do provozu se postupně – prostřednictvím několika dodatků ke smlouvě – posunul o tři a půl roku na 1. července 2013.

Dvojnásobně narostly i plánované výdaje na vybudování Státní pokladny – z 2,4 na 4,8 miliardy korun, a to mimo jiné kvůli rozšíření funkčnosti systému a zahrnutí nákladů na provoz a údržbu systému.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky