Podivné daně: Zdarma nám tady krávy prdět nebudou!

Smrt a daně jsou jediné jistoty lidského života a občas se ve světě objeví nápad zákonodárců na naprosto kuriózní daně. Mezi ty nejabsurdnější patří například daň z oken nebo daň z drog či daň z borůvek.

660
reklama

1) Daň z kokainu

V roce 2005 se rozhodl stát americký Tennessee využít do nového zdroje daňových příjmů a to z obchodu nelegálních drog. Prošel tedy zákon nařizující drogovým dealerům zaplatit daň 3,50 dolaru za gram marihuany, 50 dolarů za gram kokainu a 250 dolarů za gram pervitinu a cracku. Drogové daně měly být placeny anonymně státnímu finančnímu úřadu. Překvapivě, v letech 2005 a 2009, kdy byla daň skutečností, v Tennessee se podařilo shromáždit více než šest milionů dolarů

2) Daň z oken

Ačkoliv to zní směšně, tak daň z oken, která platila v 18. a 19. Století ve Velké Británii, byl celkem vynalézavý způsob, jak zdanit bohaté šlechtice a podnikatele. Lidé s vyššími příjmy obecně žijí a žili v hezkých domech a pěkné domy mají více než dvě okna. Tato daň sice vedla k hromadnému zazdívání oken, ale také částečně vytvořila základ k více spravedlivé dani z příjmu.

3) Daň z kravského nadýmání

V roce 2003 se snažila novozélandská vláda zavést takzvanou daň z „kravských plynů." Jednou z nejvýznamnějších příčin globálního oteplování jsou krávy, které svým pomalým trávením vytvářejí nadměrné množství metanu. Problém je ještě umocněn jatkách, které uchovávají tisíce krav na jednom místě, vytváří velké mraky metanu. Daň z plynů měla být jednou z podob naplňování kjótského protokolu, ale vláda ji zrušila ještě předtím, než stihla vstoupit v platnost.

4) Daň za koš v basketbalu

V USA patří basketball mezi tři nejoblíbenějších sporty. Po prohraném finále v roce 1991, ve kterém se střetly týmy Chicago Bulls a Los Angeles Lakers, se kalifornská vláda rozhodla zdanit všechny sportovce, kteří budou hrát na území tohoto slunného státu. Daň do současnosti nyní přijalo 40 z 50 států a sportovci tak musí platit daně ve všech státech, kde nastoupili na palubovku. V sezóně 2006/07 tak vytáhla Kalifornie z hostujících sportovců 102 milionů dolarů.

5) Daň z borůvek

V jiném americkém státu Maine patří výroba divokých borůvek mezi nejdůležitější zemědělské odvětví. Podle místní vlády je tedy nutné „modré zlato" chránit daní. Z každé půlkila borůvek dostane stát Maine na dani tak hodně peněz, že udržuje borůvkářství v šachu. Tato daň patří v tomto státě mezi ty vůbec nejvyšší.

Témata: daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky