Ochromí Česko generální stávka? Pokud ano, připojí se i policisté

Pokud se nezdaří vyjednávání na srpnové a zářijové tripartitě, zvažují odbory vyhlášení dvouhodinové generální stávky na konci září. Pokud dojde k dalším škrtům na ministerstvu vnitra, přidají se i policisté, řekl v úterý Milan Štěpánek, předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR.

660
reklama

Informaci potvrdil i předseda Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslav Pejša. "Musely by do toho jít i ostatní odborové svazy, nebudeme zachraňovat republiku sami," poznamenal.

Lidé by měli vyjít ven z továren a ukázat tak své počty. "Přesné plány budeme probírat až v druhé polovině srpna," dodal Pejša.
 
Osmnáctého srpna by se měla uskutečnit plánovaná tripartita, na ní by se mělo jednat například o předdůchodech. "Přejeme si podobný systém jako v Německu," naznačil i Bohumír Dufek, předseda druhé největší odborové centrály v České republice - Asociace samostatných odborů (ASO). Mělo by tak jít o možnost firemních příspěvků pro své zaměstnance k důchodu.

V září by měla jednat tripartita o státním rozpočtu, přesný termín ještě znám není.
 
Policejním odborům se nelíbí, že by mělo ministerstvo vnitra dále škrtat. To v úterý totiž v úterý oznámilo, že příští rok dostane policie o 1,37 miliardy korun méně. "Bylo by to likvidační," uvedl Štěpánek.

Podle jeho odhadů by se muselo propouštět, do konce roku 2013 by mohlo odejít ze služby až 13 tisíc policistů. "Počty by se tak snížily o čtvrtinu," dodal s tím, že i v současné době kriminalita stoupá. "Musela by se rušit malá oddělení a velká by přišla o podstatný počet lidí. Na vesnicích nebo na malých městech by občané policistu nemuseli vidět hodně dlouhou dobu," uzavřel.

Doporučujeme

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky