Ekonomika

Ilustrační fotografie

Dostali jste dárek k nákupu? Při reklamaci se můžete hodně divit

Ekonomika

Dostali jste k nákupu dárek a posléze odstupujete od koupě z důvodu vad? Odstoupení vás může vyjít pěkně draho, pakliže už dárek nemáte. Obchodníci totiž vyžadují vracení dárků, a není-li to možné, srazí si z kupní ceny částku, za kterou darovanou věc běžně prodávají. Na to však nemají právo.

Ilustrační fotografie

Důchodci v ohrožení? Chyba resortu práce prý postihne 700 tisíc lidí

Ekonomika

Ministerstvu práce a sociálních věcí hrozí, že kvůli svému laxnímu přístupu ohrozí péči o zhruba 700 tisíc lidí, kteří si nezvládnou pomoci vlastními silami. Tvrdí to občanští demokraté, podle kterých jsou v ohrožení zejména senioři, zdravotně postižení a dlouhodobě nemocní lidé.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Vážně je to výhodné? Slibují levnější tarif, je v tom ale háček

Společnost Korektel s.r.o. slibuje svým zákazníkům vyjednání slevy 30 až 60 % z měsíční útraty za telekomunikační služby. Obstarání slevy však spočívá pouze ve zhlédnutí vyúčtování a smlouvy a jednom telefonátu s operátorem zákazníka. Za to si obchodník účtuje odměnu.

Platební morálka českých firem se zlepšila. Nebezpeční ale stále hrozí

Platební morálka českých firem se zlepšila. Nebezpeční ale stále hrozí

Ekonomika

Pohledávky jsou v České republice propláceny dříve. Zatímco v posledním kvartálu 2013 byly v tuzemsku faktury financované prostřednictvím faktoringu zinkasovány v průměru za 77 dní, na začátku letošního roku to bylo přibližně 67 dní. Česká republika však v tomto ohledu stále patří mezi nejhorší v regionu. Vyplývá to z výzkumu a údajů společnosti Bibby Financial Services.

Bydlení, ilustrační fotografie

Bohatí lidé na Západě žijou v nájmu. Tak proč u nás bydlet ve vlastním?

Ekonomika

Chcete si pořídit bydlení? Kašlete na to, nemusíte si potvrzovat prestiž vlastním bytem. Buďte světoví a bydlete v nájmu. Zní vám to jako provokace? Mně taky, a proto s tímto názorem chci vést polemiku. Investice do nemovitosti dává pořád smysl, ať už myslíme na vlastní bydlení, nebo na investiční byt, který nám má přinášet zisk z pronájmu.

Češi třou bídu? Podívejte se, kdo nejvíc

Češi třou bídu? Podívejte se, kdo nejvíc

Ekonomika

Až 45% Čechů považuje životní úroveň vlastní domácnosti za dobrou. Spokojenější jsou studenti, podnikatelé se zaměstnanci, vysoce kvalifikovaní odborní a vedoucí pracovníci. Vyplývá to ze zprávy Centra pro výzkum veřejného mínění.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

ČOI vrthla na čerpací stanice a padaly vysoké pokuty

Česká obchodní inspekce v minulém měsíci při kontrolách na čerpacích stanicích zjistila nedostatky v kvalitě LPG (zkapalněného ropného plynu) do aut. U několika vzorků byla zaznamenána několikanásobně vyšší hodnota síry, než je povolené množství. Síra přitom nejenže zvyšuje vytvářené emise, ale může kvůli ní dojít k ucpávání filtrů a leptání částí palivového systému. Dvě firmy dostaly za prodej nekvalitního LPG minulý týden pokutu v součtu skoro 600 tisíc korun.

Ilustrační fotografie

Politici si zvednou platy, Hrad dostane 15 milionů. Na co?

Ekonomika

Od roku 2015 se zvednou platy politiků, vyplývá to podle deníku MF Dnes z návrhu rozpočtu pro sněmovnu a senát na rok 2015. Nejedná se však o velké částky, neboť navýšení bude pouze jednoprocentní a politici si tak přilepší v řádech stokorun.

Firmám hrozí likvidace. Co se děje?

Ekonomika

Firmám hrozí likvidace. Co se děje?

Nejpozději k poslednímu červnu 2014 musí změnit své zakladatelské listiny nebo stanovy všech více jak 391 tisíc firem, které v současnosti fungují v České republice. Pokud tak neučiní, hrozí jim v krajním případě až riziko zrušení a následná likvidace. Jenže! Řada jednatelů především z řad středních a menších firem o tomto riziku vůbec ani neví! Informuje Právnígramotnost.cz

Ilustrační fotografie

Firmy kašlou na zákon: Reklamace bez čekání? Jedině za úplatu

Ekonomika

Blesková či okamžitá výměna, kterou dnes nabízí někteří prodejci elektroniky a spotřebičů jako placenou službu, je uložena zákonem. Prodejci si tak nechávají platit za plnění svých povinností, čímž se dostávají do rozporu se zákonem, uvádí se v tiskové zprávě dTestu, kterou mají EuroZprávy.cz k dispozici.

Ilustrační fotografie

Krizový scénář: Pokud Bakala zavře OKD, nastane prý peklo

Ekonomika

Příští týden by se měla podepsat smlouva, podle níž dostane Důl Paskov od státu 600 milionů. Bulvární deník Blesk píše, že pokud by si to stát rozmyslel, majitel dolu Zdeněk Bakala by mohl zavřít nejen Důl Paskov, ale rovnou i celé OKD.

Ilustrační fotografie

Komentář: Studium MBA již není výsadou top manažerů, až 40 % studentů tvoří nižší manažeři

Ekonomika

Nároky na vzdělávání zaměstnanců se v posledních letech rapidně zvýšily. Stále více zaměstnavatelů totiž u svých pracovníků preferuje profesně vzdělávací studium, jehož absolvováním lidé získají profesní titul MBA. Ten zlepšuje nejen pracovní uplatnění, ale výrazně zvyšuje i celkový plat. Studium MBA přitom přestává být výsadou top manažerů ve velkých městech. Zatímco dříve tvořili top manažeři 90 % studentů MBA, dnes již pouze 60 %. Zbylých 40 % pak přestavují studenti z řad nižšího a středního managementu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zájem Čechů o pasivní domy stoupá. Zažádejte si o dotaci i vy

Zájem rodin i jednotlivců o stavbu pasivních domků v Česku prudce stoupá. Dle Centra pasivního domu, které mapuje tuzemskou výstavbu nízkoenergetických staveb, požádalo o státní dotaci na ně od začátku dubna už více než 400 domácností. Za celý loňský rok si přitom o příspěvek napsalo pouze 700 žadatelů. Mění se zároveň i stavební preference rodin. Zatímco dříve se snažily na vlastní stavbě co nejvíce ušetřit, nyní jsou ochotny investovat vyšší částky a pořizovat kvalitnější stavební materiály. Důležitější je pro ně budoucí úspora a dlouhodobá kvalita bydlení, kterou nalézají právě v takzvaných pasivních domech.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy