Za prázdninové výpovědi učitelů hrozí kontrola

Česká školní inspekce v září prošetří základní a střední školy, které daly svým učitelům na prázdniny výpověď. To je praxe, kterou ředitelé škol šetří na nákladech za platy, píše úterní vydání deníku Mladá fronta Dnes.

reklama

Ministerstvu školství, které nyní vyhozené pedagogy hledá, se už ozvalo pět desítek pedagogů.
 
Například jen v Pardubickém kraji je od léta na úřadu práce přihlášených 120 učitelů středních a základních škol. Část z nich se setkala s tím, že jim ředitele dal smlouvu na dobu určitou, kvůli které jsou v červenci a v srpnu bez zaměstnání. Vedení škol jin nabídne, že se mohou vrátit zpět v září, ale předloží jim jen další smlouvu na dobu, jež končí na začátku letních prázdnin 2012, uvádí list.
 
Podle ředitele pardubického úřadu práce Petra Klimpla se pedagogové ve statistikách nezaměstnaných objevují v tomto období pravidelně. Je ale přesvědčený, že všech 120 učitelů nedostalo účelovou výpověď kvůli úsporám na mzdách. Tvrdí, že někteří z nich mění práci nebo odcházejí, aby se na jejich místo mohla vrátit učitelka z mateřské dovolené.
 
Praxe škol naštvala ministra školství Josefa Dobeše (VV). Vyzval pedagogy, kteří museli jít na dva měsíce na úřad práce, aby o tom informovali - i anonymně - jeho úřad.
 
"Na výzvu se zatím v době prázdnin ozvalo 48 učitelů," informoval MF Dnes mluvčí ministerstva Patrik Kubas. Očekává, že do konce prázdnin tento počet vzroste.
 
"Všechny konkrétní podněty pak od září prošetří školní inspekce," slíbila ústřední školní inspektorka Olga Hofmannová. Co za to ředitelům hrozí, však ministerstvo nezveřejnilo.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky