Vondrův resort chce potrestat Omnipol za letouny CASA

Ministerstvo obrany uplatní vůči dodavatelské společnosti Omnipol sankce za neopravené letouny CASA. Armáda bude chtít po Omnipolu penále, uvedl v pondělí Vladimír Lukovský z tiskové služby ministerstva.

reklama

Obrana uplatní počínaje 1. srpnem sankce vůči Omnipolu, které vyplývají ze smlouvy. "Konkrétně smluvní pokutu za každý započatý kalendářní den prodlení v řádu desetin promile z ceny dílčího plnění. Příslušná výzva bude dodavateli adresována v nejbližších dnech," sdělila armáda.
 
Důvodem sankcí jsou čtyři neopravené dopravní letouny CASA. U těch měl Omnipol zajistit závady na systému pasivní ochrany. "Se současným stavem rozhodně nejsme spokojeni a pro jeho nápravu učiníme maximum," konstatoval náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Rudolf Blažek.

Armáda v pondělí uvedla, že španělský výrobce letounů v současnosti odstraňuje všechny závady na vlastní náklady. Opravy mají trvat zhruba měsíc a po té by měly letouny projít opakovanými zkouškami.
 
"O případných dalších právních krocích vůči dodavateli bude rozhodnuto počátkem příštího měsíce s přihlédnutím k výsledkům právní analýzy, kterou pro ministerstvo obrany připravuje renomovaná advokátní kancelář," řekl Blažek.
 
V případě, že závady na letounech CASA španělský výrobce v nejbližší době neodstraní a česká armáda je nebude moci v následujících měsících využívat, bude podle Blažka uvažovat ministerstvo obrany o odstoupení od smlouvy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky