Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek přiznává: Čeká nás ekonomická stagnace, zlepšení hned tak nebude!

Kalousek přiznává: Čeká nás ekonomická stagnace, zlepšení hned tak nebude!

Foto: Vlada.cz

České hospodářství bude letos stagnovat, alespoň podle lednového odhadu ministerstva financí. Hrubý domácí produkt vzroste o 0,1 procenta, říjnový odhad hovořil o růstu 0,7 procenta HDP, informoval ve čtvrtek rezort.

Ekonomika se nacházela během loňska v recesi, HDP klesl o 1,1 procenta. "Z ní by sice počátkem letošního roku měla vystoupit, oživování ekonomické aktivity by však mělo být velmi pozvolné," uvádí predikce ministerstva. HDP by tak letos mělo vzrůst pouze o 0,1 procenta, kladný příspěvek vývozu vyrovnají snižující se domácí výdaje.

V roce 2014 by mělo dojít k výraznějšímu oživení, HDP by mohlo vzrůst o 1,4 procenta, ministerstvo již počítá s kladným příspěvkem hrubých domácích výdajů (od roku 2012 se ale snižují, meziroční nárůst tak nedosáhne ani roku 2011.

Letos by měla inflace klesnout z 3,3 procenta, kterých dosáhla vloni, na 2,1 procenta. V příštím roce by měla dosáhnout 1,8 procenta. "V obou letech by se tedy měla pohybovat v blízkosti inflačního cíle České národní banky, přičemž rizika jak zrychlení inflace, tak i deflace, považujeme za nízká," dodává ministerstvo, podle kterého letošní inflaci ovlivní hlavně zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 respektive 21 procent, které platí od ledna.

V roce 2013 by mohla mírně (o 0,4procentního bodu) vzrůst nezaměstnanost na 7,3 procenta, v roce 2014 pak o další desetinu procentního bodu.

Objem platů by mohl letos vzrůst o 1,9 procenta, v příštím roce o 3,5 procenta. "Vedle dalšího vývoje krize v eurozóně představuje riziko také nízká úroveň důvěry v české ekonomice," uzavírá predikce.

Témata:  Ministerstvo financí Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy