Kalousek přiznává: Čeká nás ekonomická stagnace, zlepšení hned tak nebude!

České hospodářství bude letos stagnovat, alespoň podle lednového odhadu ministerstva financí. Hrubý domácí produkt vzroste o 0,1 procenta, říjnový odhad hovořil o růstu 0,7 procenta HDP, informoval ve čtvrtek rezort.

660
reklama

Ekonomika se nacházela během loňska v recesi, HDP klesl o 1,1 procenta. "Z ní by sice počátkem letošního roku měla vystoupit, oživování ekonomické aktivity by však mělo být velmi pozvolné," uvádí predikce ministerstva. HDP by tak letos mělo vzrůst pouze o 0,1 procenta, kladný příspěvek vývozu vyrovnají snižující se domácí výdaje.

V roce 2014 by mělo dojít k výraznějšímu oživení, HDP by mohlo vzrůst o 1,4 procenta, ministerstvo již počítá s kladným příspěvkem hrubých domácích výdajů (od roku 2012 se ale snižují, meziroční nárůst tak nedosáhne ani roku 2011.

Letos by měla inflace klesnout z 3,3 procenta, kterých dosáhla vloni, na 2,1 procenta. V příštím roce by měla dosáhnout 1,8 procenta. "V obou letech by se tedy měla pohybovat v blízkosti inflačního cíle České národní banky, přičemž rizika jak zrychlení inflace, tak i deflace, považujeme za nízká," dodává ministerstvo, podle kterého letošní inflaci ovlivní hlavně zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 respektive 21 procent, které platí od ledna.

V roce 2013 by mohla mírně (o 0,4procentního bodu) vzrůst nezaměstnanost na 7,3 procenta, v roce 2014 pak o další desetinu procentního bodu.

Objem platů by mohl letos vzrůst o 1,9 procenta, v příštím roce o 3,5 procenta. "Vedle dalšího vývoje krize v eurozóně představuje riziko také nízká úroveň důvěry v české ekonomice," uzavírá predikce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky