Pojišťovna Generali žaluje Česko o miliony. Má šanci uspět?

Pojišťovna Generali požaduje skrze žalobu 18,5 milionů korun po ministerstvu pro místní rozvoj, které podle ní přehazuje vinu v případech zkrachovalých cestovních kanceláří na pojišťovny. To je v rozporu s požadavkem evropské směrnice na ochranu spotřebitele, řekl ve čtvrtek ředitel Štefan Tilinger.

660
reklama

Současný platný zákon z roku 1990 podle pojišťovny nechrání klienty cestovních kanceláři stoprocentně. Problém tkví v tom, že ministerstvo tvrdí, že pojišťovny musí hradit bez ohledu na limit pojistného plnění. "Jak opakovaně řekla Česká národní banka, odpovědnost za výši limitu nese cestovní kancelář," uvedl Tilinger s tím, že současná legislativa umožňuje, aby se opakovaly i v roce 2013 případy, kdy klienti zkrachovalých cestovních kanceláří nedostali své peníze zpět.

Částka, kterou požaduje pojišťovna, je složena z nákladu na právní služby a také na základě nezávislé mediální analýzy, která rozpracovává negativní finanční dopady výroků ministerstva pro místní rozvoj.

Ministerstvo podle pojišťovny odmítá vlastní odpovědnost za legislativní stav a následky právní úpravy podnikání v cestovním ruchu. "Ministerstvo se pokouší odvést pozornost od vlastního podílu na zavinění této neblahé situace," doplnil generální ředitel s tím, že ministerstvo se ohání odbornou analýzou, kterou však nezveřejnilo. "Minimálně ve třinácti případech nedostali klienti zkrachovalé cestovky zpět všechny své prostředky," řekl Tilinger.

"Výroky představitelů ministerstva jsou založeny zejména na nepravdivém tvrzení o povinnosti pojišťoven hradit bez ohledu na limit pojistného plnění," doplnil Tilinger. Případný soudní výrok ve prospěch pojišťovny by podle ní mohl vést k urychlení odškodnění klientů zkrachovalých cestovních kanceláři ze strany státu.

Předmětem žaloby jsou nároky pojišťovny Generali na ochranu před trvajícími i hrozícími zásahy do jejích práv. "Směrnice Rady EHS (Evropské hospodářské společenství) již v roce 1990 zavázala určité právní úpravě podnikání cestovních kanceláří," zdůraznil právník zastupující pojišťovnu Jan Kalvodu. Podle něj je nepřípustné, aby stát přenášel tíhu plnění tohoto závazku na soukromé subjekty.

Témata: pojišťovny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky