Metro prodlouženo bude. EU dotaci schválila. Kdy se poprvé svezeme?

Evropská komise schválila dotaci více než 330 milionů eur na prodloužení pražského metra A z Dejvic do Motola, což by mělo být hotovo do konce roku 2014. Mediafaxu to ve čtvrtek sdělil Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

660
reklama

Komise schválení dotace definitivně potvrdila ve středu a skončil tak více než 16 měsíců dlouhý schvalovací proces projektu. Příspěvek schválila v maximální možné výši 330 076 926 eur z Fondu soudržnosti. Naprostá většina těchto peněz bude směřovat právě na dokončení metra.

"Tato částka odpovídá alokaci celé prioritní osy 5 Operačního programu Doprava, ve které jsou však realizovány ještě další dva malé projekty, které byly schváleny dříve. Aktuálně se tedy předpokládá, že reálná částka dotace z OPD pro projekt Prodloužení metra A dosáhne přibližně výše 7,4 miliardy korun. Skutečná výše dotace však bude záviset na vývoji směného kurzu koruny a eura, a také na úspěšnosti čerpání u ostatních projektů v prioritní ose 5," doplnil Neusar.

Od projektu prodloužení metra A si ministerstvo slibuje především zlepšení dopravní obslužnosti v severozápadní části Prahy, v oblasti sídlišť Červený Vrch a Petřiny a významné zlepšení dostupnosti nemocnice v Motole. Projekt by měl rovněž přispět ke zklidnění nevyhovující dopravní situace v centru městské části Praha 6 – Vítězném náměstí.

"Tato lokalita nyní nemůže plnit svůj původní účel centra městské části, protože slouží jako autobusový terminál. Díky realizaci projektu dojde k významnému snížení počtu autobusů pohybujících se v této lokalitě a tedy i k otevření možnosti navrácení původně zamýšlené funkce Vítězného náměstí. Obyvatelům přilehlé městské části tak prodloužení metra A přinese zvýšení kvality života důsledkem snížení hluku a produkcí emisí," zakončil Neusar.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky