TOP 09 požaduje, aby se ČR ještě letos připojila k fiskálnímu paktu

Do revidované koaliční smlouvy by se měl dostat závazek vládě, aby se Česká republika připojila během roku 2013 k fiskálnímu paktu EU, rozhodlo v úterý předsednictvo TOP 09, jinak smlouvu nepodepíše. Vládní návrh zákona o rozpočtové odpovědnosti je dokonce přísnější než pakt, argumentuje.

660
reklama

"Pokud koaliční smlouvy nebude závazek přistoupení k tzv. fiskálnímu kompaktu v roce 2013 obsahovat, nebude ji TOP 09 moci podepsat," informovala Mediafax mluvčí TOP 09 Alžběta Plívová.

Proti návrhu na připojení k fiskálnímu paktu byl premiér Petr Nečas (ODS), který ale jeho podepsání v budoucnosti nevyloučil. "Doufám, že nejde o záminku TOP 09 k vyvolání třenice," řekl v České televizi 1: místopředseda ODS Martin Kuba, podle kterého nelze předjímat nyní stranický pohled, problematika se bude muset řešit na grémiu strany.

Předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Jan Bauer (ODS) ale řekl, že nyní nikdo v Evropské unii fiskální pakt neřeší. "Podle důležitosti je to 35. téma, nyní se řeší bankovní unie, fiskální rámec a posílení konkurenceschopnosti," poznamenal. Pokud bude chtít TOP 09, dávat svým partnerům ultimáta prostřednictvím médií, měla by podle něj raději z koalice odejít.

Lítost nad ultimátem vyjádřil i ministr dopravy a předseda pracovní skupiny pro revizi koaliční smlouvy Zbyněk Stanjura (ODS). "Ve čtvrtek odpoledne čeká koalici další schůzka, kde bude mít TOP 09 prostor nám svůj požadavek vysvětlit. Předpokládám, že ho spolu s dalšími spornými body zařadíme na program K9, která bude řešit rozpory v revidované koaliční smlouvě," doufá vysoce postavený občanský demokrat.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ale slova o ultimátu odmítl. "Žádná ultimáta neříkáme. Každá strana má svá přání," řekl v České televizi, podle něj by vláda dále pokračovala bez revize smlouvy. Strana podle něj předčasné volby, které by preferoval jeho úspěšnější prezidentský kandidát Miloš Zeman, nechce.

V rámci eurozóny podepsalo dohodu všech 17 zemí eurozóny a osm zemí, které v eurozóně nejsou. Zbývajícími dvěma státy jsou Velká Británie a Česká republika, které smlouvu nepodepsaly. Samotný text smlouvy se měnil i během březnového jednání, jednotliví představitelé předem nevěděli, jaká varianta se schválí.

Smlouva je platná v zemích eurozóny. V ostatních zemích Evropské unie, které ji podepsaly, vstoupí ale v platnost až od doby, kdy tyto státy přijmou euro.

Fiskální kompakt vyžaduje, aby země přijaly politiku rozpočtové odpovědnosti a právně zajistily, že strukturální schodek státního rozpočtu nepřesáhne 0,5 procenta HDP. Pokud je v dané zemi dluh vyšší než 60 procent HDP, musí jej snižovat minimálně o pět procent ročně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky