Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko je rájem softwarového pirátství. Došlápnou si výrobci i na domácnosti?

Česko je rájem softwarového pirátství. Došlápnou si výrobci i na domácnosti?

Foto: Pixmac

Každý třetí počítačový program v českých počítačích je pirátskou kopií. Piráti v Česku ročně způsobí výrobcům škodu vyšší než 3,8 miliardy korun a firmy stíhané za pirátství letos zaplatí v průměru o pět procent vyšší odškodnění než v loni, v úterý uvedl Jan Hlaváč z protipirátské organizace BSA.

V Česku se podle poslední analýzy BSA užívá 35 procent softwaru nelegálně. "Letos očekáváme pokles míry softwarového pirátství minimálně o další procentní bod: z 35 na 34 procent. Problematické jsou stále domácnosti, kde nelegálního softwaru přibývá, ale i tam se daří míru pirátství snižovat díky novým obchodním a cenovým modelů výrobců softwaru," vysvětluje Jan Hlaváč. Ve firmách se podle organizace daří pirátství dlouhodobě úspěšně potírat.

"Kompenzace poškozených softwarových firem se v průměru meziročně zvýšila z 286 tisíc na zhruba 300 tisíc korun. Nejvyšší kompenzace se loni pohybovaly okolo 700 tisíc korun," upřesnil Hlaváč z protipirátské organizace BSA (The Software Alliance), která se zaměřuje na potírání softwarového pirátství. Uvedené částky nezahrnují náklady na soudní řízení a právní zastoupení. "Ty obvykle navýší náklady o dalších 10 až 15 procent," dodává Hlaváč.

Nejčastěji oznamují pirátství ty firmy, které si stěžují na nekalé postupy své konkurence Pak také na používání nelegálních programů také zaměstnanci, kteří se chtějí pomstít svému zaměstnavateli nebo mají nesouhlasný postoj k pirátství. Mezi nejčastěji užívaný nelegální software ve firmách patří operační systémy a kancelářské aplikace (Microsoft), antivirové programy (Symantec), software pro grafiky (Adobe) a projektanty (Autodesk).

Firmami stíhanými za softwarové pirátství se daří lépe dohodnout na úhradě škod díky zákonu o trestní odpovědnosti firem, který začal platit loni. "Vedení firem má snahu více spolupracovat, protože zákon umožňuje stíhat za pirátství nejen konkrétní osoby, ale celou firmu," doplnil mluvčí. Dříve totiž bylo nutné dokazovat vinu, tedy šíření či napomáhání šíření nelegálního softwaru, konkrétním osobám, což ztěžovalo pozici poškozených v soudním řízení.

Témata:  počítače

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.