Šok pro EU: Kypr asi požádá o finanční pomoc

Kypr bude možná brzy potřebovat mezinárodní finanční pomoc, pokud okamžitě nepřijme úsporná opatření, varovala v pondělí největší kyperská banka Bank of Cyprus. Tímto krokem by se Kypr stal již čtvrtou zemí eurozóny, která požádala o záchranný balíček, informovaly agentury Reuters a AFP.

660
reklama

„Díky naší nečinnosti riskujeme schopnost státu na refinancování, dopady budou okamžité a vážné,“ uvedla komerční Bank of Cyprus ve svém tiskovém prohlášení s tím, že existuje bezprostřední hrozba, že země se bude muset uchýlit k záchrannému mechanismu eurozóny. Banka proto vyzvala politické elity k zásahu.

V minulém týdnu ratingová agentura Moody's srazila úvěrové hodnocení Kypru o dva stupně z "A2" na "Baa1". K podobnému kroku se odhodlala i agentura Standard & Poor's, která snížila dlouhodobé závazky země o jeden stupeň na "BBB+".

Za hlavní důvod agentury označily zejména obavy ze současného fiskálního postavení země, které navíc zhoršil nedávný masivní výbuch muničního skladu, kde zemřelo 13 lidí. Výbuch byl natolik silný, že zničil i největší elektrárnu v zemi.

Kyperské banky trápí i vysoká expozice vůči řeckému dluhu. Z tohoto důvodu panují obavy, že některé banky budou ve střednědobém horizontu potřebovat státní podporu.

Témata: EU | kypr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky