Ekonomika

Ilustrační fotografie

Jak se vydělává na dětech? Pozor na tyto marketingové triky

Ekonomika

Přestože děti nevydělávají vlastní peníze, jsou pro obchodníky přímo zlatým dolem, a to nejen v předvánočním období. S trochou nadsázky lze říci, že udávají styl nákupů již v prenatálním stádiu, a tak se může stát, že obchodní řetězec ví o těhotenství ženy dříve než její nejbližší okolí. Děti se také snadno nechají zlákat reklamou, kterou jim obchodníci šijí na míru. Jak to funguje a dá se proti tomu něco dělat?

Andrej Babiš

Babiš prý není tak skvělý. Tady je důkaz

Ekonomika

Důvěryhodnost ministra financí Andreje Babiše v očích veřejnosti stále roste a šéf hnutí ANO se pravidelně umisťuje na vedoucích příčkách různých žebříčků popularity. Podle expremiéra Jiřího Paroubka ale ve skutečnosti Babiš není tak skvělý národohospodář.

Tomio Okamura

Důchody a platy? Poslanec se rozzuřil a létala tato slova

Ekonomika

Poslanci si odsouhlasili vzrůst platů od ledna příštího roku zhruba o tři procenta. Základní plat poslance a senátora by se v případě, že novelu schválí Senát i prezident, zvýšil o 1700 na 57.600 korun. Proti tomu se ostře postavil poslanec a šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura, který tvrdí, že poslanci si zvýšení platu prosadí, ale s důchody prý nejsou schopni nic udělat.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Dusno u Jílkové kvůli nelidským podmínkám. Prodavači se pohádali s politiky

V Poslanecké sněmovně leží návrh zákona, podle kterého by velké obchody měly mít povinně několik dní v roce zavřeno. Týkalo by se to státních svátků a dnů klidu. Tento krok je nespravedlivý a může zvýšit nezaměstnanost, varují obchodníci. Jde jen o několik hodin ročně, prodavači nejsou nevolníci, bránili se v pořadu Máte slovo odboráři.

Ilustrační fotografie

Životní úroveň v Česku? Nastal obrat, něco se děje, potvrzuje průzkum

Ekonomika

V rámci svého listopadového šetření Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) položilo respondentům dvě otázky týkající se hodnocení současné ekonomické situace v České republice a hodnocení životní úrovně jejich domácností. 41 procent české veřejnosti hodnotí současnou ekonomickou situaci v zemi negativně. Pproti předchozímu šetření z října 2014 se hodnocení ekonomické situace statisticky významně nezměnilo.

Ilustrační fotografie

V Česku platí nový zákon. Pozor, co řeknete operátorovi do telefonu

Ekonomika

Včera byla ve Sbírce zákonů vyhlášena novela zákona o elektronických komunikacích, která oklešťuje práva jak spotřebitelů, tak živnostníků a drobných podniků. Po uplynutí patnáctidenní lhůty pro nabytí účinnosti zákona nebude pro živnostníky od operátorů snadného úniku.

Drobní akcionáři, kde jsou vaše ztracené zisky?

Ekonomika

Drobní akcionáři, kde jsou vaše ztracené zisky?

A peníze jste si od hlavního akcionáře, který vás vyšachoval, vzali? V balíku peněz, patřícím drobným akcionářům, jsou k rozdělení pořád ještě miliardy korun. Řekněte si o svůj díl, peníze se nebudou rozdávat věčně!

Jak vybírat ten nejlepší e-shop? Čtěte rady

Jak vybírat ten nejlepší e-shop? Čtěte rady

Ekonomika

Řada lidí dává v předvánočním čase přednost pohodlí online nakupování před náročnou túrou po nákupních střediscích. Špatný výběr internetového obchodu nás ale může o pohodu připravit pozdějšími reklamacemi či náročným vymáháním práva. Jak vybrat správný e-shop a nespálit se?

OKD, Důl Paskov

Bakalova OKD hodlá i nadále snižovat stavy zaměstnanců, upozorňuje expremiér

Ekonomika

Nekonečné problémy Bakalovy NWR nadělají v příštím roce vrásky několika stovkám zaměstnanců OKD, říká pro MoneyMAG.cz expremiér Jiří Paroubek. Podle mluvčího dolů OKD se 500 – 600 zaměstnanců dotknou tzv. „přirozené odchody“ (např. do důchodu), a další propouštění bude záviset na vývoji situace na trhu.

Ilustrační fotografie

Je lepší pobírat sociální dávky, než pracovat?

Ekonomika

Přijetí nízko hodnoceného zaměstnání na úrovni minimální mzdy může vést k tomu, že rodinám poklesnou příjmy. V tomto případě se pak některým členům vyplatí zůstat bez zaměstnání a pobírat sociální dávky. Vyplývá to ze studie vládní Agentury pro sociální začleňování.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Živnostníci si v roce 2015 sáhnou hlouběji do kapsy

V roce 2015 čeká na OSVČ nárůst minimální měsíční zálohy na sociálním zabezpečení a zdravotním pojištění. Navíc dochází i ke zvýšení stropu pro platbu sociálního zabezpečení. Řada živnostníků tak za rok 2015 zaplatí na povinných odvodech více než za rok předchozí.

Ilustrační fotografie

Laudát pošlapal státní rozpočet. Pak se zastal Kalouska

Ekonomika

Místopředseda TOP 09 František Laudát tvrdí, že celá příprava rozpočtu a jeho kvalita je za posledních 8 let nejhorší. Je podle něj špatně připraven a v krizových letech vláda dávala více peněz na to, co je nejvíce progresivní a s přidanou hodnotu, na vědu, výzkum, vzdělání, než nyní.

Ilustrační fotografie

Důchodci i maminky zuří. Tato ostrá slova vzkazují politikům

Ekonomika

Češi se rozzlobili. Proč? Poslanci totiž jednají o tom, že si od ledna zvýší platy o 8100 korun. Politici to schytávají ze všech stran. Nejvíce zuří důchodci, protože někteří nepobírají ani tolik, o kolik si chtějí poslanci přidat. Přečtěte si některé ze vzkazů, které lidé politikům poslali.

Andrej Babiš

Ekonomika

Babiš se pořádně naštval na komunistku: Já že jsem asociál?

Vláda chystá zavedení zálohového výživného, v rámci kterého by měl stát otcům matkám samoživitelkám posílal alimenty na účet. To se nelíbí ministru financí Andreji Babišovi, za což si vyslechl od komunistické europoslankyně Kateřiny Konečné ostrou kritiku. Tu jí nyní vrátil.

Ilustrační fotografie

Diskriminace na trhu práce? Průzkum odhalil velký problém

Ekonomika

Výrazná většina občanů ČR (73 %) se domnívá, že na našem trhu práce dochází k diskriminaci určitých skupin obyvatel. Tento podíl je ale nejnižší za posledních deset let, kdy toto téma v zrcadle mínění veřejnosti sledujeme. K diskriminaci v zaměstnání dochází podle názoru lidí nejčastěji kvůli věku. Časté je ale také znevýhodňování kvůli zdravotnímu postižení nebo těhotenství či mateřství.

Česká republika má třetí nejnižší nezaměstnanost v EU

Česká republika má třetí nejnižší nezaměstnanost v EU

Ekonomika

Česká republika měla letos v září po Německu a Rakousku třetí nejnižší míru nezaměstnanosti ze všech členských států Evropské unie, když dosáhla hranice 5,7 procenta. Vyplývá to z posledních dostupných údajů statistického úřadu Eurostat. Jde o nejlepší výsledek od vstupu ČR do Evropské unie v roce 2004.

Ilustrační fotografie

Nové ceny v Česku: Podívejte se, co zase podražilo

Ekonomika

Meziměsíčně klesly ceny zemědělských výrobců o 3,1 % a průmyslových výrobců o 0,4 %. Ceny stavebních prací vzrostly o 0,1 % a tržních služeb o 0,2 %. Meziročně byly nižší ceny zemědělských výrobců o 3,9 % a průmyslových výrobců o 0,3 %. Ceny stavebních prací a tržních služeb byly shodně vyšší o 0,8 %, uvedl Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Nová podoba totality v Česku? Takto prý bude vypadat

Odpůrci svobody a demokracie v České republice se dostávají opět k moci. Chtějí prý nahradit demokracii autokratickým státem. Podle svého oficiálního prohlášení k 17. listopadu si to myslí strana TOP 09.

Ilustrační fotografie

17. listopad je tady: Bude dusno? Lidé se šikují proti Zemanovi

Ekonomika

Jiří Stránský, spisovatel a bývalý vězeň komunismu, ostře zkritizoval prezidenta Miloše Zemana i jeho spolupracovníky a zastánce. Při příležitosti výročí listopadové revoluce by se prý protizemanovští demonstranti měli přesunout tam, kde prezident bude, a pokusit se s ním mluvit. Stránský to píše v glose, uveřejněné Českým rozhlasem.

Ilustrační fotografie

Nejen veřejné platy se mají valorizovat

Ekonomika

Ve funkci budou jen chvíli a už je čeká změna rozpočtu. Řeč je o novém vedení radnic, které vzniká na základě podzimních komunálních voleb. Bude si muset mimo jiné poradit s valorizací platů ve veřejné správě a faktem, že příspěvek na tzv. přenesenou působnost, tedy na činnosti, které jako prodloužená ruka státu vykonává samospráva, zdaleka nestačí. Už řadu let se totiž nevalorizoval a města a obce tak na státní činnosti doplácejí ze svého.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy