Češi žijí ve strachu o peníze. Dá se letos čekat změna?

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v lednu mírně snížila, souhrnný indikátor důvěry se ve srovnání s prosincem snížil o 0,3 bodu. Uvedl to ve čtvrtek Český statistický úřad.

660
reklama

Naopak indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně mírně zvýšil. Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku nezměnila ve stavebnictví, v průmyslu a v obchodě se mírně snížila. Ve vybraných odvětvích služeb se však mírně zvýšila. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila. Ve srovnání s hodnotami v lednu 2012 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů nižší.

V průmyslu se v lednu hodnocení současné celkové ekonomické situace zvýšilo. Pohled na současnou celkovou i zahraniční poptávku se proti prosinci téměř nezměnil, stejně jako zásoby hotových výrobků na skladech českých průmyslníků. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce neměnnost tempa výrobní činnosti i zaměstnanosti.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace meziměsíčně nezměnilo. Ve srovnání s prosincem zůstalo na mrtvém bodě také hodnocení celkové poptávky. Žádné výrazné změny neočekávají dotazovaní ani v nadcházejících třech měsících.

Rovněž v odvětví obchodu se podle informací Českého statistického úřadu hodnocení současné ekonomické situace za uplynulý měsíc nezměnilo. Zásoby obchodníků však mírně klesly. Respondenti v tomto odvětví neočekávají zlepšení ani v příštích třech měsících.

Ve vybraných odvětvích služeb zaznamenalo šetření hodnotící současnou ekonomickou situace stagnaci, zatímco hodnocení lednové poptávky spíše kleslo. Očekávání pro příští tři měsíce však očekává růst.

Obavy spotřebitelů z ekonomického vývoje v České republice během následujících dvanácti měsíců vzrostly. Mezi Čechy rovněž vzrůstají pochybnosti z vlastní finanční situace. Obavy z nezaměstnanosti se v populaci drží na prosincové úrovni, stejně jako úmysl spořit. Respondenti se také nadále obávají růstu cen.

Český statistický úřad zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely a poskytuje statistické informace státním orgánům, orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Stanovuje rovněž metodiku statistických zjišťování a jejich zpracování.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky