Rathovy projekty dostaly sbohem. Středočeský kraj chce investovat jinak

Rada Středočeského kraje v pondělí schválila hned několik velkých investičních projektů, především na rekonstrukce a opravy významných budov v Kraji. Mezi projekty se však nedostala například rekonstrukce buštěhradského zámku, kvůli které je vazebně stíhán bývalý hejtman David Rath (nez.).

660
reklama

Mezi schválené projekty se naopak dostala rekonstrukce zámku v Panenských Břežanech, dostavba domova pro seniory v Uhlířských Janovicích, rekonstrukce a dostavbu Regionálního muzea v Kolíně, dostavba areálu Muzea lidových staveb v Kouřimi.

Dostavba domova důchodců v Uhlířských Janovicích by podle stávajícího projektu měla vyjít zhruba na 160 milionů korun. Kraj na ni bude chtít získat finanční prostředky z ROP, které by pokryly 85 procent nákladů projektu.

Středočeský kraj bude také pokračovat v záměru vybudovat expozici z období druhé světové války v Horním zámku v Panenských Břežanech. "Budova zámku dříve sloužila jako domov důchodců. Nyní ji spravuje Oblastní muzeum Praha-východ. V současné době probíhá obnova zámecké zahrady a byla také zahájena rekonstrukce kaple sv. Anny, která se nachází v areálu zámku. Rekonstrukce budovy zámku by měla být spolufinancována z ROP s předpokládanými náklady cca 54 miliony korun," přiblížila mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová.

Dalším schváleným projektem je rekonstrukce a dostavba Regionálního muzea v Kolíně, jejímž cílem je vytvořit vyhovující zázemí pro provoz muzea a prostor pro uložení nejohroženější části sbírek a jejich prezentaci.

"Značná část depozitáře je v současné době uložena ve zcela nevyhovujících podmínkách a dochází k jeho trvalému poškození. V prostorách rekonstruované budovy na Karlově náměstí v Kolíně by se mělo nacházet informační centrum, muzejní obchod, kavárna, multifunkční sál a prostory pro expozice. Předpokládané náklady projektu činí 112 milionů korun. I v tomto případě bude kraj podávat žádost o financování do ROP," dodala Mertinová.

Rada také dále schválila rozšíření areálu Muzea lidových staveb v Kouřimi o novou hospodářskou budovu z obce Živohošť, která bude sloužit návštěvníkům muzea. V tomto případě náklady projektu budou činit zhruba 6 milionů korun.

Posledním z radou projednávaných projektů byla rekonstrukce buštěhradského zámku, která však zelenou nedostala. "Jedná se o velmi nákladný projekt, jehož realizace by stála zhruba 200 milionů korun. Vzhledem k současné finanční situaci kraje není možné realizovat veškeré projekty. Z tohoto důvodu rada podání žádosti na rekonstrukci buštěhradského zámku do ROP neschválila," vysvětlila mluvčí.

Témata: rath, david

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky