Platební morálka českých firem? Naprostá katastrofa, varuje expert!

Na nejnižší úroveň od roku 2009 klesla vloni platební morálka společností v České republice. Těm trvalo uhrazení svých závazků v průměru dva a půl měsíce, což je zhruba 15 dní po splatnosti faktury, informovala ve středu společnost ČSOB Factoring.

reklama

V průměru se platební morálka tuzemských firem loni zhoršila o čtyři dny.

Nejdéle loni čekali na své peníze dodavatelé do zdravotnictví, kde je průměrná doba splatnosti pohledávek 106 dní, ti si však jako jediní proti roku 2011 polepšili o dva dny. Ve strojírenství se proti roku 2011 prodloužily průměrné úhrady závazků o celých sedm dní a ve stavebnictví o čtyři dny. Nejmarkantnější zhoršení platební morálky však zaznamenaly segmenty jako je potravinářská výroba a automobilový průmysl. Stabilně si proti tomu vedly velkoobchodní firmy.

Zhoršení platební morálky napříč ekonomicky nejvýznamnějšími odvětvími je podle obchodního ředitele ČSOB Factoring Jindřicha Horáka zcela evidentní. Několik let trvající prodlužování návratnosti pohledávek přitom způsobuje obecná nejistota plynoucí z dalšího vývoje ekonomiky a tím pádem obezřetné chování spotřebitelů, bank, firem, státu. "Kvůli tomu je v ekonomice méně peněz a to má vliv na prodlužující se návratnosti pohledávek. Firmám se pak kvůli prostředkům blokovaným v pohledávkách nedostává peněz na financování provozu," vysvětlil.

Z hlediska platební morálky firem se Česká republika řadí již několik let k těm horším v EU. Nejen, že v tuzemsku čekají na své peníze dodavatelé nejdéle, ale v meziročním srovnání zaznamenáváme proti jiným státům EU i nejznatelnější prodloužení reálné doby návratnosti pohledávek. "Například firmy na Slovensku naopak meziročně zkrátily průměrnou úhradu závazků o sedm dní, což je pozoruhodné," zakončil Jindřich Horák.

Témata: firmy | finance

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky