Nečas vzkazuje: Daně se už zvyšovat nebudou!

Na úterní setkání koaličních špiček přichází zástupci ODS s desaterem priorit, které by si přáli zapracovat do revize koaliční smlouvy. Hlavními tématy jsou ekonomické kapitoly, chceme slučovat úřady a nezvyšovat daňovou zátěž, informuje web strany.

660
reklama

"Chceme, aby se vláda ve zbývajícím období zaměřila především na podporu ekonomického růstu a omezování státní byrokracie. Velký prostor vidíme v redukci agend státní a veřejné správy a slučování úřadů. Příkladem je fúze ministerstev dopravy a průmyslu, kterou už schválila vláda," konstatoval ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS). Plán na redukci agend ale na vládu předkládal předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna (nominovaný LIDEM).

Straničtí lídři budou jednat v tomto týdnu dvakrát, v úterý a ve čtvrtek. Na úterním jednání by se měli zabývat zahraniční politikou, postoji k Evropské unii, změnami v rezortu ministerstva spravedlnosti a protikorupčními opatřeními. Prvního místopředsedu strany a ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu (ODS) zastoupí bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Koaliční pracovní skupina naváže na jednání ze závěru loňského roku. Zástupci koaličních stran se sejdou tento týden dvakrát. Další jednání by mělo následovat v příštím týdnu, revize koaliční smlouvy by mohla být podepsána na přelomu ledna a února. Původně se chtěly strany dohodnout na revizi již do Vánoc, situaci ale zkomplikovala personální rošáda na ministerstvu obrany, odkud osm dní po jmenování na návrh ministerského předsedy Petra Nečase (ODS) odvolal prezident Václav Klaus předsedkyni liberálních demokratů Karolínu Peake (LIDEM). Nejmenší vládní strana následně hrozila odchodem z vlády, po novém roce své hrozby zrušila.

Na dnešním jednání by se měli zabývat kapitolami zahraniční politika a EU a spravedlnost a protikorupční opatření. Strana chce například zvýšit nezávislost nejvyššího státního zástupce. "Zrušením vrchních státních zastupitelství zjednodušíme fungování celé soustavy," doplňuje jeden z bodů desatera.

Přestože občanští demokraté upozorňují, že nezaměstnanost v České republice patří k nejnižším v Evropské unii, chtějí zpružnit pracovní trh. "Podporou částečných úvazků včetně nových forem, jako je job-sharing a práce na zavolanou, chceme vytvořit podmínky pro vznik nových pracovních míst," přibližuje stranické představy Stanjura.

Do konce volebního období již strana nechce zvyšovat daňovou zátěž, firmám a podnikatelům chce ulehčit odvody daní spuštěním jednotného inkasního místa (které měl v gesci ministr financí Miroslav Kalousek ze strany TOP 09). To by mělo začít fungovat od volebního roku 2014.

"Budeme prosazovat ukončení šikanózních kontrol živnostníků kvůli švarcsystému a absurdní povinnosti prokazovat se platnou smlouvu i mimo provozovnu," pokračuje stranické desatero, podle kterého chce ODS zaměřit na podporu exportérů na firmy s minimálně polovičním podílem domácí výroby.

Občanští demokraté také ve svých prioritách opakují slib premiéra Nečase, podle něhož sKarty budou muset povinně používat pouze ti lidé, kteří zneužívají sociální dávky. "Nadefinujeme jasné parametry pro poskytování sociálních služeb, aby bylo jasné, za co a komu stát v systému sociálních služeb platí," pokračuje plán ODS.

Posledním nezmíněným prioritním bodem jsou systémové změny ve školství, které povedou ke zvýšení kvality vzdělávání.

Témata: daně | Nečas, Petr | ods

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky