Výrobci nás chtějí obelstít. Tyto věci nezdražily, ale ubraly na váze

Byli jste nakupovat v obchodě a zjistili jste, že platíte za nákup stejně jako na konci minulého roku? Pokud jste se začali radovat z toho, že vyšší DPH se na ceně neprojevilo, podívejte se na gramáž potravin a hned vás úsměv přejde. Než aby výrobci zdražovali, raději balení "zeštíhleli".

660
reklama

Tyčinka Mars, čokoládová tatranka Opavia i chipsy Bohemia. I tyto potraviny výrazně ubraly na balení. Jejich cena přitom zůstala stejná. Ptáte se proč?

Po novoročním zvýšení DPH z 14 na 15 a z 20 na 21 procent se předpokládalo, že výrobci a prodejci své ceny poženou nahoru. Aby ale neztratili své zákazníky, rozhodli se je obelstít.

"Je to starý marketingový trik ve všech oblastech, ať už jde o potraviny, nebo nepotravinářské zboží," komentoval fintu výrobců Lidovým novinám Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Babiččina majonéza Heinz zeštíhlela z 375 mililitrů na 225 mililitrů, Babiččiny nudle a fleky zhubly rovných 170 gramů a třeba Choceňské pomazánkové máslo ubralo na objemu celou čtvrtinu.

Obchodníci se ale podle deníku brání tím, že lidé ztrátu gramáže vítají. Prý obsah předchozího balení často ani nesnědli.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky