Expolicista radí: Co se bude dít po zrušení osoby blízké?

Od soboty se už řidiči nebudou moci vymlouvat při přestupcích na osobu blízkou. Znamená to, že budeme muset udávat své rodinné příslušníky? Jak se policie vypořádá s výmluvou na osobu vzdálenou? Více se dozvíte z rozhovoru s bývalým dopravním policistou a poradcem na ministerstvu dopravy Petrem Šlechtou.

660
reklama

Novela silničního zákona, která začne platit 19. ledna, mění způsob řešení dopravních přestupků, kde není znám viník. Odpovědnost bude na provozovateli vozidla, úřady už u méně závažných přestupků viníka hledat nebudou.

Proč opatření s osobou blízkou platí zrovna od 19.1. 2013?

"Je to v souladu s legislativou EU. Přiřadilo se to k novele zákona, který byl v běhu..."

Jak je to v zahraničí s osobou blízkou u řidičů?

"Jak kde. Třeba v Evropské unii platí v mnoha zemích model, který vychází z Holandska - tzv. holandský model. Ten nekompromisně trestá provozovatele, tedy vlastníka, a nijak se tomu nejde vyhnout. Prostě dal si auto někomu, kdo jezdí jako prase, tak si nes následky. Pokuty si vymáhej od něj sám. Dokonce to schválil tamní ústavní soud. U nás se to připravovalo ve stejné podobě, nicméně páni zákonodárci, z nichž je každý odborník na dopravu, z toho bohužel udělali kočkopsa :-("

Jaké má tedy zrušení výmluvy na osobu blízkou hlavní nedostatek?

"Osobně si myslím, že v případě zrušení osoby blízké je přespříliš zasaženo do osobnostních práv. Jsem zákonem nucen k něčemu, co odporuje Listině základních práv a svobod."

Vy toto nové opatření - nevymlouvání se na osobu blízkou - schvalujete?

"Ne, ale dovedu ho pochopit a budu s tím muset pracovat."

Na internetu už se objevily nové finty, které mají ambici nahradit výmluvu na osobu blízkou. Například osoba vzdálená. Je skutečně možné si vymyslet nějakého Afričana a vyhnout se tak sankci?

"Vymýšlet si je špatná cesta. Naše orgány mají možnost požádat o spolupráci cizí země a osoby se dopátrat. Já tuto výmluvu nepreferuji a – upřímně - ani neschvaluji."

Jak se policie vypořádá s výmluvou na osobu vzdálenou?

"V první chvíli bude z této výmluvy vidět, že se někdo chce nesmyslně vymluvit. Podle mne jsou lepší možnosti, jak z toho elegantně vyklouznout..."

Jaká je tedy ta jiná „elegantní možnost"?

":-) Já nemůžu takhle radit... Kdyby se to stalo mě, tak bych uvedl pravdu a řekl bych, kdo to moje auto v době spáchání přestupku užíval. Jak to bude poté řešit mnou označená osoba, je jen na ní..."

Když řidič uvede, že jeho auto řídil syn a ten uvede, že auto řídila jemu osoba blízká, tak se přestupek odloží?

":-) Já myslím, že ano. Nicméně vše prověří čas..."

A co se stane, když osoba, kterou majitel auta uvede jako řidiče v době přestupku, vše popře?

"Pokud ta osoba popře, že řídila, tak si myslím, že je to tvrzení proti tvrzení a mělo by být řízení zastaveno. Pokud není jiný důkaz. Musí to posoudit správní orgán dle správního řádu a přestupkového zákona. Majitel auta je ale povinen uvést, kdo vozidlo řídil, tím se zprostí odpovědnosti ze zákona. Co udělá vámi uvedená osoba je otázkou."

Přijde řidič o body, když se vymluví na osobu vzdálenou a oni ji nedohledají?

"Ne."

Pokud tedy majitel vozu neuvede osobu, která řídila, tak sice zaplatí pokutu, ale nikde se nikomu nestrhnou body. To není moc výchovné...

"Je to tak. Výchovně to ale možná časem začne působit i u těch, kteří na začátku budou marnotratně vyhazovat peníze. Já myslím, že kdo má moc, chce ještě víc a nechce zbytečně vyhazovat za nesmysly."

Co se stane, když řidič nahlásí jako viníka přestupku nějakého Vietnamce s adresou do Vietnamu. Úřady ho zřejmě nenajdou. Co bude dále?

"Předpokládám, že nic. Nicméně, jak jsem uvedl, tato forma se mi nelíbí."

Opravdu jste tak naivní, že by naši úřednici dokázali dohledat někoho na druhém konci světa?

"Nejsem, jen se mi tento způsob výmluvy osobně příčí. Prostě já bych to neudělal. Nicméně je to volba každého. Tak hurá do toho.:-)"

Bude právo nevypovídat proti osobě blízké i dále? Podle jakého práva se toto řídí? Práva občana jsou přece nadřazená nad ostatní...

"Souhlasím, nicméně do doby, než někdo toto napadne u soudu a soud se s tím vypořádá, jsme povinni toto respektovat. Jinak samozřejmě právo nevypovídat platí dál."

Lze na přestupky spáchané v loňském roce ještě použít osobu blízkou?

"Musí být aplikován zákon, který byl platný v době spáchání přestupku. Pokud je to pro vás příznivější."


Osobu blízkou nahradí osoba vzdálená!

JAK TO BYLO DOPOSUD: Vlastník auta s odkazem na Listinu základních práv a svobod po přestupku prohlásil, že auto v té době řídila osoba jemu blízká, kterou nechce vystavit postihu. Většina přestupků za rychlost z automatických radarů na úsekovém měření tak skončila odložením.

JAK TO BUDE NYNÍ: Zavádí se objektivní odpovědnost provozovatele vozidla, který i když nebude chtít říct, kdo auto v době přestupku řídil, bude muset zaplatit určitou částku. Trestné body ale nedostane.

Takto bude postupovat policie:

1. Provozovatel vozidla dostane po přestupku od policie výzvu, aby zaplatil určenou částku v blokovém řízení. Pokud zaplatí, přestupek se odkládá a vše je vyřešeno. Trestné body provozovatel nedostane.

2. Provozovatel vozidla může při přestupku oznámit totožnost konkrétního řidiče a tím policii přesměruje na onoho řidiče.

3. Policie osloví konkrétního řidiče a bude s ním přestupek řešit. Pokud řidiče nebude možno dohledat (cizinec, smyšlené jméno apod.), řízení se zastaví nebo odloží a policie se obrátí zpátky na provozovatele vozidla.

4. Pokud provozovatel vozidla pokutu neuhradí (neuzná), začíná správní řízení o správním deliktu. Pokuta pak bude výrazně vyšší, než původně určená.

Témata: auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky