Ekonomika

Ilustrační fotografie

Valentýn se blíží: 10 nejlepších tipů na dárky za pár korun

Ekonomika

Valentýn, svátek všech zamilovaných, je už v sobotu. Pokud jste stále v práci nebo ve škole a prostě nemáte čas běhat po obchodech, kupte svému protějšku nějakou tu maličkost po internetu. Máte pro vás pár tipů, které stihnete do 14. února nakoupit.

Ilustrační fotografie

Jak sepsat neprůstřelnou nájemní smlouvu?

Ekonomika

Jak poznat bezproblémového nájemce a nenaletět neplatičům? To je otázka, která nejspíš budí ze spaní i nejotrlejší pronajímatele. Nový občanský zákoník (NOZ) totiž mluví víc ve prospěch „slabšího“ nájemníka, který si může dovolit nezaplatit i tři nájmy, aniž by byl jakkoli postihnutelný. Naopak majitel nemovitosti, zdá se, je proti neplatiči bezmocný. Podle advokátů z portálu ePohledávky.cz tvoří dlužné nájemné až pět procent případů problematických pohledávek. Naštěstí pro vlastníky bytu jsou stále zákonně vymahatelné dvě ze tří.

Ilustrační fotografie

Teplá voda stojí tisíce. Jak ušetřit?

Ekonomika

Češi šetří na topení. Někdy ale zapomínají šetřit na ohřevu vody, který je v každé domácnosti nezanedbatelným nákladem. Čtyřčlenná rodina přitom ročně spotřebuje v průměru 73 kubíků vody (50 litrů na den a osobu). Ohřátí takového množství vody stojí tisíce až desetitisíce, v závislosti na zdroji tepla a zvyklostech rodiny.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Konec zlatých časů na Úřadu vlády? Kolik bere novodobá Jana Nagyová

Zaměstnanci Úřadu vlády si během vlády premiéra Bohuslava Sobotky mohou o milionových odměnách svých předchůdců nechat jen zdát. Přesto si k platu v roce 2014 slušně přilepšili, konkrétně za „mimořádné plnění významných pracovních úkolů“. Server Lidovky.cz ale upozorňuje, že na milionové odměny, které pobírali v dobách Petra Nečase nebo Jiřího Rusnoka, nedosáhnou.

Úřad práce, ilustrační fotografie

Nezaměstnanost se v lednu opět zvýšila

Ekonomika

K 31. 1. 2015 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) celkem 556 191 uchazečů o zaměstnání. To je o 14 277 více než v prosinci loňského roku a o 73 083 méně než v lednu 2014. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 539 642 dosažitelných uchazečů (jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání). Podíl nezaměstnaných vzrostl na 7,7 % (prosinec 2014 – 7,5 %, leden 2014 – 8,6 %). V meziročním srovnání se zvýšil o téměř 26 tisíc počet volných pracovních míst, meziměsíčně jich přibylo přes 3,5 tis. a zároveň klesl podíl evidovaných absolventů. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Ilustrační fotografie

Co dělá ČNB s korunou? O tomhle se prý nemluví

Ekonomika

Minulý týden došlo k devalvaci české koruny, které si nikdo nevšiml, tvrdí analytik a americký novinář Erik Best. Upozorňuje, že se sice nejednalo se o podobný typ devalvace jako 7. listopadu 2013, kdy Česká národní banka přes noc srazila hodnotu koruny o 4 procenta, i tak ale je ale zákrok stejně významný.

Ilustrační fotografie

Ve sběrně už nedostanete za starý kov hotovost

Ekonomika

Pokud půjdete od prvního března se starým kovem do sběrny, nedostanete žádné peníze v hotovosti, jak tomu bylo dosud. Počítá s tím nová vyhláška z ministerstva životního prostředí.

Ivan Langer

Langer jde ve stopách Grosse? Noviny zjistily zajímavý nákup

Ekonomika

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer předvádí podle Lidových novin zázračný obchodní talent, který prokázal před lety při odchodu z vysoké politiky expremiér Stanislav Gross. Langer totiž nakoupil akcie realitní společnosti IES Moravia Real za 40 milionů korun.

Ilustrační fotografie

Hospodaříte na doraz bez rezervy? Chyba. Co s tím?

Ekonomika

Na Vánocích jsme nešetřili, na začátku nového roku nás často čekají vyšší výdaje spojené s ročními úhradami různých pojistek, služeb či jízdného, takže se častěji než jindy zamýšlíme nad tím, jak účelněji plánovat a vyjít s rodinným rozpočtem. „Podle sociologických průzkumů má problém vystačit s penězi celá třetina domácností, při nenadálých výdajích má dokonce problém každá druhá,“ říká Radim Kovács, tiskový mluvčí Sberbank.

Škola, ilustrační fotografie

Naděje pro 3000 učitelů: Přes prázdniny už neskončí na pracáku

Ekonomika

Ministerstvo školství v pátek podá návrh, který se razantně zastává všech učitelů. Zamezí tomu, aby učitelé pracovali na dobu určitou a o letních prázdninách se tak stali nezaměstnanými. Pak mimo jiné nemají nárok ani na podporu, protože nemají odpracovaných 12 měsíců v kuse.

Michaela Marksová

Ekonomika

Ministryně Marksová se setkala se zástupci IT společností

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se po několika měsících znovu sešla se zástupci IT společností na společné snídani. Jednání se zúčastnil také rektor ČVUT Petr Konvalinka. Cílem těchto setkání je podle ministryně postupovat maximálně transparentně, připomenout dosavadní kroky ministerstva a představit nejbližší plány do budoucnosti, informuje MPSV.

Evropská unie, ilustrační fotografie

EU mění značení spotřebičů. Kategorie A+++ úplně zmizí

Ekonomika

Plánuje se změna energetických štítků u spotřebičů, měly by se totiž zjednodušit. U praček, sušiček a myček zmizí kategorie A+, A++ a A+++. Spotřebitelé se tak dočkají sjednocení systému značení u různých domácích spotřebičů.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy