Odboráři ostře na Kalouska: Zvýšení DPH státu nepomohlo!

Zvýšení DPH o čtyři procenta v loňském roce nepřineslo do státního rozpočtu žádné peníze, ale vedlo to jen k nárůstu inflace a poklesu reálných mezd a platů. Tvrdí to Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve své analýze, kterou ve čtvrtek zveřejnila.

660
reklama

"Ministerstvo financí ve své zprávě o plnění rozpočtu uvedlo všechna čísla. Je to obžalovací spis této vlády," řekl ekonomický expert odborů Martin Fassmann. Vloni totiž mělo zvýšení snížené sazby DPH přinést 23 miliard korun, které se měly stát rezervou pro tzv. důchodovou reformu. "Ve skutečnosti byla vybraná daň proti plánované nižší o 22 miliard korun," upřesnil Fassmann.

Zvýšení DPH vyvolalo inflaci ve výši 3,3 procenta, což následně vedlo k poklesu reálných mezd a platů o 1,8 procenta. "Veřejné finance na tomto zvýšení nezískaly prakticky nic," doplnil jeho slova Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS. "Tvrzení ministra financí Miroslava Kalouska, že rozpočet dopadl dobře, bylo manipulací s veřejným míněním o rozpočtu," řekl Zavadil.

V loňském roce se vybralo podle analýzy odborů o 43 miliard korun méně, než předpokládal schválený státní rozpočet. "Jsme poslední zemí v evropské oblasti, kde neroste hrubý domácí produkt. Kroky vlády nevedou k oživení ekonomiky," prohlásil Zavadil. Snižování schodku bez ohledu na stav ekonomického cyklu není podle odboru zadarmo. "Politika vlády vede k poklesu HDP o dvě procenta, nárůstu nezaměstnanosti, která překročí v letošním roce 10 procent a také poklesu reálných mezd příjmů obyvatel," obžaloval vládu z nekoncepční politiky Zavadil.

Odbory také zhodnotily politiku vlády Petra Nečase (ODS) v oblasti boji proti vysoké nezaměstnanosti. "Na tvorbu nových pracovních míst vydalo ministerstvo financí pouze 2,6 miliardy korun, což je nejméně za několik posledních let," uvedl Fassmann. Kalousek podle něj prostě nesplnil svůj základní úkol, a to splnit plánovaný rozpočet.

Témata: kalousek, miroslav | dph

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky