Rapidně klesá zájem o osobní počítače. Jak se mění trh s elektronikou?

Za loňským poklesem prodeje osobních počítačů o 3,5 procenta stojí nejen pokračující ekonomická nejistota, ale také nástup tabletů na světovém trhu s elektronikou. V samotném posledním čtvrtletí 2012 klesl zájem o koupi PC ještě výrazněji, o 4,9 procenta, informovala v pondělí společnost Gartner.

660
reklama

Vliv tabletů na trh PC je podle analytiků silnější, než se původně zdálo. "Vypadalo to, že uživatelé budou typicky souběžně vlastnit PC i tablet. Teď se zdá, že častým modelem bude používání vlastního tabletu ke konzumaci obsahu a sdílení PC za účelem tvorby obsahu," říká analytička Gartner Mikako Kitagawa.

Při pohledu na podíl jednotlivých značek osobních počítačů statistika ukázala, že se do čela globálního trhu vrátila společnost Hewlett Packard (HP) s 16procentním podílem, čemuž odpovídá 56,5 milionu dodaných počítačů. Vystřídala tak firmu Lenovo, která se sice do čela žebříčku dostala koncem třetího čtvrtletí 2012, ale celý loňský rok zakončila na místě druhém s 53,2 miliony počítačů (14,8 procenta). Bronzová příčka připadá společnosti DELL, následuje skupina Acer, firma ASUS a další.

Zmíněných pět společností dohromady zahrnuje 60 procent celosvětového trhu s osobními počítači, do kterého analýza započítává běžné stolní počítače, notebooky a mini-notebooky.

Během loňského roku dodal trh s elektronikou spotřebitelům více než 352 milionů počítačů.

Témata: počítače

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky