Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šokující odhalení: Kdo vlastní české společnosti?

Anonymního vlastníka má více než polovina českých akciových společností. Vyplývá to z pondělních závěrů analýzy struktury tuzemských akciových společností podle podoby a formy vydaných akcií, kterou zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

Z analýzy agentury ČEKIA vyplývá, že podnikatelé nepodlehli obavám ze zákazu listinných akcií na majitele a negativní společenské objednávce. "Stejně jako v předchozích letech preferovali i v roce 2012 anonymní akcie zejména díky snadné převoditelnosti, nízkým administrativním a finančním nákladům, stejně jako možnosti skrýt skutečné vlastníky," komentuje výsledky studie analytička agentury ČEKIA, Petra Štěpánová, která zároveň upozornila, že právě anonymní akcie jsou často spojovány s korupčním jednáním a praním špinavých peněz.

Více než 96 procent (24 151) akciových společností registrovaných v České republice vydalo podle analýzy akcie v listinné podobě. Nadpoloviční většina majitelů firem přitom preferuje anonymní vlastnictví – 53,5 procenta (13 411) tuzemských akciových společností má listinné akcie na majitele (doručitele), které skutečným vlastníkům umožňují zůstat v anonymitě, zatímco 42 procent (10 459) listinné akcie na jméno.

Zaknihované akcie v České republice vydalo méně než pět procent akciových společností. "Zpravidla se jedná o firmy, které se zúčastnily kuponové privatizace nebo později vstoupily na burzovní či mimoburzovní trh," zakončila Štěpánová.

Témata:  firmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy