Bude zle! České ekonomice se nedaří

V průběhu listopadu loňského roku se vyššímu zájmu českých zákazníků těšili pouze prodejci počítačů a komunikačních zařízení. Pokles maloobchodních tržeb o 1,8 procenta nejvíce ovlivnil nižší prodeje potřeb pro domácnost, informoval v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

660
reklama

"Rostoucí nezaměstnanost a obavy z vývoje ekonomiky způsobily, že výhled na letošní rok je horší než na ten předchozí. Tím i listopadové útraty a přípravy na Vánoce byly slabší. Lidé nadále šetří, a pokud už se rozhodnou nakupovat, volí zpravidla podle nejvýhodnější ceny. To nahrává internetovým obchodům, které velmi často nabídnou díky obchodnímu modelu nejnižší cenu," komentuje aktuální výsledky maloobchodních tržeb Pavel Kulhavý, odborník na maloobchod odvětví ze společnosti PwC Audit.

Málo na odbyt šly podle statistik zejména elektrospotřebiče, nábytek, bytové doplňky, železářské zboží a stavební materiál.

Prodej pohonných hmot nedokázalo oživit ani meziměsíční snížení jejich cen. Pokračoval rovněž pokles prodeje potravin ve specializovaných i nespecializovaných prodejnách (o 4,8, resp. o 0,4 procenta) a po třinácti měsících nepřetržitého růstu mírně klesl také prodej oděvů a obuvi.

Vyšší zájem projevili spotřebitelé jen o nákupy počítačových a komunikačních zařízení (o 6,3 procenta) a zboží prodávané přes internet či prostřednictvím zásilkové služby. Stagnaci vykázaly výrobky pro kulturu, sport a rekreaci a farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží vykázaly pouze mírný růst.

Po očištění o sezonní vlivy se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v listopadu reálně meziměsíčně snížily o 0,6 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 3,5 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o 1,8 procenta (bylo o jeden pracovní den více než ve stejném měsíci 2011).

Český statistický úřad zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely a poskytuje statistické informace státním orgánům, orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Stanovuje rovněž metodiku statistických zjišťování a jejich zpracování.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky