Přehled zdražování v roce 2013: Zdražila se elektřina i plyn

Od ledna 2013 nás čeká rozsáhlé zdražování. V rodinných rozpočtech totiž budeme muset najít stovky až tisícovky korun navíc, protože příští rok zdraží elektřina, plyn i teplo. Přečtěte si další díl seriálu TN.cz o změnách v roce 2013.

660
reklama

Kromě zvýšení DPH se nám od ledna prodraží i energie – elektřina, plyn i teplo. Energetický regulační úřad na konci listopadu zveřejnil, že v roce 2013 zdraží elektřina průměrně o 2,4 % a plyn o 4,13 %.

"Je to odpovídající, zhruba v rozsahu inflace," zdůvodnila zvýšení cen Alena Vitásková, předsedkyně úřadu. Rodiny budou muset v rozpočtu na elektřinu najít v některých případech i více než tisíc korun navíc, stejně tak v případě plynu.

Od Nového roku bude zdražovat také teplo. Teplárenské sdružení ČR předpokládá, že se ceny bez započtení vlivu DPH zvýší o dvě až sedm procent. Vyšší nárůst by měl být u uhelných elektráren, naopak méně výrazné zdražení se očekává u plynových zdrojů a zdrojů spalujících biomasu.

1. Zdražení elektřiny

Domácnosti, které elektřinu nepoužívají k vytápění nebo ohřevu vody, příští rok průměrně zaplatí víc o 330 korun. Rodiny, které jsou v tarifu D 25d a tedy elektřinu používají i k ohřevu vody, zaplatí průměrně o 537 korun navíc. Domácnosti, které využívají dvoutarifní sazbu D45d, tedy například využívají přímotopy, zaplatí v průměru o 1450 korun navíc.

2. Zdražení plynu

Vyhráno nemají ani domácnosti, které využívají plyn. Pokud používáte plyn k vaření, průměrně zaplatí o 94 korun víc. Pokud využíváte plyn v bytě k vaření, ohřevu vody i topení, vyjde vás to v roce 2013 o 811 korun navíc. V rodinném domě, kde plyn využíváte k vaření, ohřevu vody a topení, to ale vyjde úplně nejdráže, v rozpočtu totiž budete muset najít 1221 korun!

Lednové zdražení nemusí být poslední, vláda totiž uvažuje i o tom, že zavede daň ze zemního plynu i pro domácnosti, které ji až dosud neplatili. Navíc vláda chce prosadit i tzv. uhlíkovou daň, která by se měla začít platit od roku 2014. Pokud vše projde, může se domácnostem cena plynu navýšit o další stovky korun měsíčně.

3. Zdražení tepla

Zdražování se nevyhne ani teplu. Teplárenské sdružení ČR předpokládá, že se ceny bez započtení vlivu DPH zvýší o dvě až sedm procent. Vyšší nárůst by měl být u uhelných elektráren, naopak méně výrazné zdražení se očekává u plynových zdrojů a zdrojů spalujících biomasu.

K růstu cen podle Teplárenského sdružení přispěly masivní investice tepláren kvůli splnění zpřísněných emisních limitů, zvýšení poplatků za znečištění ovzduší nebo povinné nákupy emisních povolenek. Za ně teplárny v příštím roce odvedou do státního rozpočtu přibližně 700 milionů korun.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky