Kalousek se chlubí: Díky nám můžeme splácet dluh!

Během uplynulého roku se zdvojnásobila rezerva na financování státního dluhu České republiky na asi 140 miliard korun. Snižování deficitu podle čtvrtečních informací ministerstva financí umožnilo zejména snižování deficitu státního rozpočtu, ten zakončil loňské hospodaření se schodkem 101 miliard.

660
reklama

"Zdvojnásobení rezervy bylo možné díky snížení deficitu státního rozpočtu v roce 2012 a plnění vládních rozpočtových cílů. Mohli jsme pak využít příznivých podmínek a vytvořit si dostatečný polštář pro případ zhoršení situace na finančních trzích a neočekávaných turbulencí," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Snižující se deficity státního rozpočtu umožňují podle rezortu financí snižovat i tempo růstu státního dluhu bez zohlednění rezervy. Toto tempo růstu tak současná vláda snížila asi na polovinu.

V roce 2012 činil deficit rozpočtu 101 miliard korun, státní dluh se bez zohlednění rezervy zvýšil o 98,9 miliardy korun. "Ačkoli nám rezerva opticky zvyšuje přírůstek státního dluhu nad úroveň dosaženého deficitu, musíme se chovat velmi konzervativně a počítat s možnými riziky," zakončil ministr financí.

Ve snaze o snižování deficitu státního rozpočtu chce šéf rezortu financí pokračovat i letos, kdy počítá se schodkem na úrovni 2,9 procenta HDP, tedy 100 miliard korun. Miroslav Kalousek chce do státní kasy získat 1,0807 bilionu korun, zatímco výdaje by se měly pohybovat kolem 1,1807 miliardy korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky