Ovoce rapidně zdražilo! Co je naopak levnější?

Nejvýraznější podíl na růstu spotřebitelských cen měly v prosinci v meziměsíčním srovnání potraviny a nealkoholické nápoje, souhrnná inflace vzrostla o 0,1 procenta. Informoval o tom ve středu Český statistický úřad s tím, že průměrný růst spotřebitelských cen v roce 2012 činil 3,3 procenta.

660
reklama

Meziměsíční zvýšení spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje způsobilo především zvýšení cen ovoce o 11,3 procenta a zeleniny o 5,5 procenta. Dále podražily také pekárenské výrobky a obiloviny nebo ceny v oddíle bydlení, kde se zvýšilo čisté nájemné v bytech o jedno procento vlivem zvýšení regulovaného nájemného. V oddíle zdraví vzrostly ceny léčiv a jejich doplatků o 0,7 procenta.

Naopak na snižování cenové úrovně působil podle údajů Českého statistického úřadu především pokračující pokles cen pohonných hmot, ten v prosinci činil 2,3 procenta. Cena benzinu Natural 95 (35,11 Kč/l) byla nejnižší od prosince 2011 a cena motorové nafty (35,82 Kč/l) od července 2012. Vlivem tradičních zimních výprodejů oblečení klesly rovněž ceny oděvů a obuvi. Snižování cen však mohli zákazníci sledovat také u služeb v telekomunikacích a u alkoholických nápojů.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,1 procenta, naopak ceny služeb o 0,1 procenta vzrostly.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v prosinci o 2,4 procenta, což je o 0,3 procentního bodu méně než v listopadu. Nejvýrazněji proti loňskému roku zpomalil růst cen potravin, nealkoholických nápojů, bydlení a zdraví.

Český statistický úřad zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely a poskytuje statistické informace státním orgánům, orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Stanovuje rovněž metodiku statistických zjišťování a jejich zpracování.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky