Lidí bez práce přibývá a lépe nebude! Proč?

Míra nezaměstnanosti v České republice v prosinci stoupla na 9,4 procenta, ve srovnání s předchozím měsícem bylo bez práce o 36 813 lidí více. Informovalo o tom ve středu ministerstvo práce a sociálních věcí prostřednictvím údajů z Úřadu práce ČR.

660
reklama

Tradičně vyšší nezaměstnanost vykázaly i během prosince ženy, kterých bylo bez práce 10,6 procenta. Proti tomu míra nezaměstnanosti mužů vzrostla během sledovaného měsíce na 8,4 procenta.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla k 31. prosinci 2012 v okresech Bruntál (18 procent), Jeseník (16,4 procent), Most (16 procent), Znojmo a Chomutov (shodně 15,1 procent). Naopak nejnižší v okresech Praha-východ (3,6 procent), Praha-západ (4,4 procent), Praha (4,5 procent) a Mladá Boleslav (5,1 procent).

Analytik skupiny Citfin Tomáš Volf připomněl, že nezaměstnanost roste již čtvrtý měsíc v řadě, přičemž již šestý měsíc neklesla. Naposledy jsme nad devítiprocentní hranicí byli v lednu loňského roku. "Vzhledem k tomu, že ekonomické výhledy na další měsíce nejsou nijak růžové, k prosincovému růstu nezaměstnanosti přispělo také to, že firmy neprodlužovaly smlouvy na dobu určitou končící k 31. 12. 2012," vysvětlil Volf.

Podle jeho slov šetří všichni a všude, což znamená jen další poklesy zakázek. Slabá je jak domácí, tak také zahraniční poptávka. "Vláda škrtí výdaje, firmy se obávají dalších měsíců, takže příliš neinvestují a domácnosti utrácejí pouze za nezbytné zboží a spotřebu zbytného odkládají," konstatoval ekonom a dodal: "Navíc podnikové objednávky v Německu hlásí pokles a na méně si přijdou i maloobchodníci v eurozóně, což je pro exportní ČR problém."

Podporu v nezaměstnanosti poskytovaly v prosinci 2012 úřady práce 107 937 uchazečům o zaměstnání, což představuje 19,8 procenta osob vedených v evidenci. O měsíc dříve podporu v nezaměstnanosti dostávalo 18,4 procenta uchazečů o zaměstnání, v prosinci 2011 to bylo 25,6 procenta.

Na jedno volné pracovní místo nyní připadá v průměru 15,6 uchazeče, z toho nejvíc v okresech Havlíčkův Brod (116,6), Jeseník (94,6), Olomouc (87,8), Chomutov (68,2) a Jindřichův Hradec (62,2). Celkem úřady práce evidovaly koncem loňského roku 34 893 volných pracovních míst.

Od ledna 2013 se bude používat nový ukazatel registrované nezaměstnanosti v České republice s názvem Podíl nezaměstnaných osob. Bude vyjadřovat podíl nezaměstnaných ze všech obyvatel v daném věku. Dosavadní míra nezaměstnanosti poměřuje uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním osobám. Na konci prosince tento nový ukazatel dosáhl hodnoty 7,4 procenta.

Témata: nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky