Nenasytné banky! Stále nás dřou na poplatcích

Za užívání bankovních služeb zaplatil loni v prosinci průměrný klient bankovních ústavů v České republice 178 korun. To představuje mírné zvýšení proti předchozímu měsíci o jednu korunu, statistiku zveřejnil ve středu server bankovnipoplatky.com.

660
reklama

"Výše klientského indexu ukazujícího průměrné poplatky za bankovní služby je významně ovlivněna vánočními svátky a s nimi souvisejícími nákupy. V prosinci jsme proto zaznamenali výrazný nárůstu počtu výběrů z bankomatů a příkazů k úhradě," uvedl provozovatel serveru bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Statistické výpočty serveru za měsíc prosinec ukázaly, že nejméně za bankovní poplatky opět zaplatili klienti mBank, kteří na provoz svého účtu v průměru vynaloží 16 korun měsíčně. Stříbrnou příčku obhájil Fio s běžným účtem, kde zákaznici hradili průměrně 25 korun a na třetím místě skončil klient Equa bank (35 korun).

Výpočty serveru v sobě kromě výše poplatků a provizí na jednotlivých účtech zahrnují výraznou složku spojenou s chováním klienta, což je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů výborných výsledků mBank, u které platí klienti každý měsíc nejméně. "Tato banka je zřejmě vyhledávána klienty, kteří nepoptávají celou paletu služeb, ale jde jim pouze o základní elektronický banking. Jinými slovy, i přes výborný výsledek, nelze její první místo brát automaticky jako plošné doporučení pro přechod všech klientů na mKonto," upozorňuje Nacher.

Při analýze dat se opět prokázal narůstající počet klientů velkých bank (ČSOB, Komerční banka, Česká spořitelna, GE Money bank a dalších).

Server bankovnipoplatky.com zveřejňuje statistiky bankovních poplatků u jednotlivých finančních ústavů každý měsíc. Internetový portál si klade za cíl všeobecné zvyšování "bankovní" vzdělanosti, snižování bankovních poplatků a kultivaci vztahu banka - klient a klient - banka.

Témata: banky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky