VV: Prostitutky s paragonem. Zaplníme tak státní kasu

Nejmenší koaliční strana Věci veřejné v pátek přišla s prohlášením, že chce i nadále prosazovat zdanění prostituce, které měla ve svém volebním programu. Na místě je ale širší regulace této oblasti, která by pomohla předcházet rizikovým jevům spojeným s prostitucí, vysvětlil poslanec VV Jiří Rusnok.

reklama

"Zdanění prostituce měly Věci veřejné ve svém volebním programu. Příjmy z prostituce sice nemůžeme přesně vyčíslit, v hrubém odhadu však jde až o 10 miliard korun ročně, které se nedaní. Stát tak přichází o nemalé peníze. V době, kdy musíme šetřit každou korunu, je na čase o tomto problému začít mluvit otevřeně," uvedl Rusnok.

Hlavním důvodem, proč dostat prostituci pod větší kontrolu, je podle VV eliminace negativních dopadů, které s ní souvisí. Jde například o obchodování s lidmi či šíření pohlavně přenosných chorob. "Prostituci se nepodařilo vymýtit ani komunistům, ani křesťanům a je hloupost si myslet, že se to někomu v budoucnu podaří. Snaha ji kriminalizovat je cesta, která nikam nevede. A tvářit se, že neexistuje, je strkání hlavy do písku," prohlásil Rusnok.

VV tvrdí, že legalizace prostituce jako živnosti povede k jejímu zprůhlednění. Kromě placení daní a zdravotního a sociálního pojištění by měly osoby zabývající se prostitucí například povinnost podrobit se pravidelným lékařským prohlídkám. Zvýšit by se měly také pravomoci samospráv ovlivnit na svém území umístění podniků, ve kterých se prostituce provozuje.

"Jsme si vědomi toho, že prostituce je složitý problém a pouhá legalizace a zdanění ji nevyřeší. Souvisí s ní celá řada sociálních problémů. Musíme přijmout taková opatření, která by prostitutky motivovala k tomu vystoupit z ilegality. Proto jsme pro otevřenou spolupráci se všemi, kteří se problematikou dlouhodobě zabývají," řekl poslanec.

Návrhy VV by se proto měly konzultovat na co možná nejširším fóru a na samotné tvorbě zákona by se měli podílet odborníci z řad policie, odborné veřejnosti a neziskových organizací. Vycházet by se pak mělo i z předchozích návrhů na zákonnou úpravu prostituce.

"Nejsme první, kdo navrhuje regulaci prostituce. V minulosti zde bylo už několik návrhů zákonů, naposledy iniciativa pražského magistrátu. Ty návrhy jsou kvalitní a jsou dobrým základem pro diskusi," uzavřel Jiří Rusnok.

Foto: Martin Kovalík, eurozprávy.cz a moneymag.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky