Facebookem se šíří nesmysl o autorských právech

Na českém Facebooku se teď lavinovitě šíří text, který si uživatelé kopírují do svého profilu v domnění, že se tak zajistí proti krádeži informací či fotek. Uživatelé se tak ale pouze stávají obětí poměrně starého hoaxu (falešné zprávy), který už kdysi koloval v anglické verzi.

reklama

Jste-li uživateli Facebooku, ta výzva vás zřejmě nemohla minout – ať už jste si ji na svůj profil přidali nebo nad ní mávli rukou. Pokud jste zvolili tu druhou variantu, udělali jste dobře. Pokud jste text překopírovali do svého profilu, nanejvýš jste se zesměšnili. Jiný efekt to totiž nemá.
 


TEXT FACEBOOKOVÉHO HOAXU

 

AUTORSKÁ PRÁVA

V reakci na novou politiku FB vás informuji, že všechny mé osobní údaje, ilustrace, kresby, články, karikatury, obrázky, fotografie, videa, atd., jsou předmětem mých autorských práv (v souladu s Bernskou úmluvou).

Pro komerční využití všech výše uvedených předmětů autorského práva je v daném případě vyžadován můj písemný souhlas!

FB je nyní veřejná společnost. Proto se všem uživatelům sociální sítě doporučuje umístit na svých stránkách podobné "oznámení o soukromí", jinak (pokud toto oznámení nebylo na internetových stránkách alespoň jedenkrát zveřejněno), je automaticky umožněno využívat vaše osobní údaje, vaše fotografie a informace zveřejněné ve zprávách na stránkách vašeho profilu. Každý, kdo čte tento text, jej může zkopírovat na svůj profil na FB. Díky tomu budete chráněni autorským zákonem.

Touto zprávou informuji Facebook o tom, že šíření, kopírování, využívání mých osobních údajů, nebo jakékoli jiné akce ve vztahu k mému profilu na sociální síti je bez mého svolení zakázáno. Tento zákaz se vztahuje rovněž na zaměstnance, studenty, agenty nebo jakýkoliv jiný personál, který je tímto nebo jiným způsobem smluvně spojen s Facebookem.



Jak z textu vyplývá, uživatelé, kteří si ho na svůj profil přidávají, si myslí, že tak budou chráněni autorským zákonem. A navíc text varuje, že "jinak je automaticky umožněno využívat vaše osobní údaje, vaše fotografie a informace zveřejněné ve zprávách na stránkách vašeho profilu“.

Jde ale o čirý nesmysl, což potvrzuje i advokát Jan Beneš, který se specializuje na autorské právo. "Ta výzva je absolutně irelevantní a nemá žádný význam. Autorské právo je chráněno ze své podstaty - bez ohledu na zveřejnění nějakého textu. To, že na to upozorním, sice neškodí, ale je to úplně zbytečné,“ vysvětluje Jan Beneš.

Vysvětluje to i na příkladu značky ©, symbolu copyrightu. V našem právu ji není nutné přidávat k autorským textům nebo fotografiím, protože copyright se na ně vztahuje automaticky i bez této značky.

V případě Facebooku se navíc ochrana informací či fotografií z jednotlivých profilů uživatelů řídí pravidly, s nimiž musel každý uživatel souhlasit při registraci do této sociální sítě. Jejich přesné znění najdete pod Podmínkami a zásadami služby Facebook. Tato pravidla rozhodně nelze obejít jakýmkoli dodatečným prohlášením a jejich platnost nadále trvá.

Paradoxně tak zmiňovaný hoax (falešná zpráva, podvod, žert, kachna) opravdu může škodit, pokud se uživatelé nechají falešně uchlácholit tím, že teď jsou jejich práva speciálně chráněna. Nejsou - a z výše uvedeného důvodu to neplatí ani vůči společnosti Facebook. To, že výzva je skutečně hoaxem, potvrzuje i jeho existence v databázi hoaxů.

České uživatele Facebooku před nedávnem zasáhl podobný hoax, který vzbuzoval také představu, že si uživatelé lépe ochrání své soukromí…


HOAX – OCHRANA SOUKROMÍ

Přátelé, kamarádi na FB - udělejte prosím něco pro ochranu našeho společného "FB soukromí". S nedávnými změnami na FB veřejnost teď může sledovat aktivity na jakékoli zdi. To se stane, když naši přátelé „lajkují“ nebo „komentují“ – jejich přátelé tak uvidí naše statusy také. Nemůžu to změnit sama, tak prosím o vaši pomoc:

PROSÍM najeďte kurzorem myši na moje jméno výš – neklikejte na ně – objeví se okno, teď najeďte na „PŘÁTELÉ“ (taky NEklikejte), pak dolů na NASTAVENÍ, klikněte a objeví se nabídka. ODŠKRTNĚTE fajfku u „Komentáře a To se mi líbí“. Díky tomuto má aktivita mezi mými přáteli a mojí rodinou už nebude veřejná. Díky moc! Vložte si to na zeď, pokud se taky staráte o své soukromí. 

I tato výzva figuruje v seznamu odhalených hoaxů. A ani ona uživatelům není k ničemu. Jediným efektem zmiňovaného postupu je to, že už na své zdi v profilu nenajdete komentáře dotyčné osoby.

Témata: facebook

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky