Důchodová reforma: Mladí lidé nemají vůbec zájem o II. pilíř

Zájem o vstup do nového penzijního pilíře, kam si mohou občané od ledna převést část odvodů na sociální pojištění a díl zaplatit ze svého, nemá u mladých lidí mezi 18 a 24 lety prakticky nikdo. Pokračuje tak trend klesající atraktivity nového systému, alespoň podle prosincových dat společnosti AWD.

660
reklama

Podle průzkumu firmy, který zveřejnila ve čtvrtek, najisto s druhým pilířem nepočítá nikdo od hranice dospělosti do 24 let. Klesá i zájem dospělých Čechů, v létě loňského roku do něj chtěla vstoupit necelá devítina respondentů (11 procent), v prosinci jich byla už pouze necelá dvacetina (4,8 procent).

Největší zájem o pilíř, ve kterém mohou soukromé společnosti spravovat tři procentní body z 28 procent hrubého platu, která občané odvádějí na pojistné, společně s přidanými dvěma procentními body ze své kapsy, je ve věkové skupině mezi 25 a 44 roky (osm procent vzorku). "Zájem veřejnosti o II. pilíř je nižší ze zcela jednoduchého důvodu. Zatímco v loňském roce většina lidí vůbec nevěděla, jak bude nový systém fungovat, nyní mají lidé možnost seznámit se s jeho konkrétními parametry. S tím jak se lidé o II. pilíři dozvídají podrobnosti, jejich ochota zapojit se do něho klesá," komentuje anketu, ve které odpovídalo 956 respondentů, hlavní analytik firmy Tomáš Rampula, podle kterého ale lidé spořit chtějí, jen ne ve II. pilíři.

Před vstupem do nově vytvořeného pilíře varují odbory, expert makroekonomického oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jiří Šulc například upozorňuje, že z II. pilíře nelze vystoupit a lidé si tak budou muset stále připlácet peníze na důchod, i když nebudou mít přebytky. "Za rozumný považujeme postup, kdy by se měl každý podle svých možností na důchod včas seriózně finančně připravovat. Základem je u státního pilíře platit ne minimální, ale maximálně vysoké možné odvody, hlavně u OSVČ, jinak většinu z nich čeká ve stáří nuzota," tvrdí Šulc, podle kterého je dnešní právní úprava zlomyslnou pastí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky