Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Regulované nájemné končí! Podívejte se na nové ceny v ČR

Regulované nájemné končí! Podívejte se na nové ceny v ČR

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Od ledna v České republice končí regulace nájemného. Lidé si však mohou na internetových stránkách ministerstva pro místní rozvoj (MMR) zjistit obvyklé ceny nájmů v jednotlivých obcích.

Podle ministerstva tak doposud deformovaný trh od ledna postupně nastolí rovnovážnou výši tržního nájemného. V mapách nájemného, které jsou dostupné na internetových stránkách MMR, mohou však lidé najít informativní údaje o výši obvyklého nájemného podle odhadu soudních znalců.

"Jedná se o takzvané cenové oblasti města, tvořené seskupením katastrálních území. Pro každou obec či cenovou oblast bude v mapě nájemného zveřejněn odhad soudního znalce o výši obvyklého nájemného pro v dané oblasti či obci nejběžnější typ nájemního bytu," vysvětlila dříve mluvčí ministerstva Jana Jabůrková.

Například ve Zlíně se tak podle informací ministerstva pohybuje nájemné bytu o velikosti 80 m2 v panelové stavbě mezi 7136 až 7736 korunami. V pražské oblasti číslo 2 (Vyšehrad, Vinohrady) se stejně velký byt, avšak pro tuto oblast typické zděné stavbě, průměrně pronajímá za 11 432 až 12 368 korun.

Nejde však o ceny právně závazné a rozdíly také mohou vznikat podle kvalit konkrétních bytů.

"Dále také připomínáme, že od 1. ledna 2013 bude změna nájemného možná pouze dohodou mezi nájemcem a pronajímatelem, nikoli tedy na základě jednostranného zvýšení pronajímatelem. Pokud k dohodě nedojde, bude možné na návrh některé ze smluvních stran podat návrh k soudu na určení výše nájemného v místě obvyklého," dodala mluvčí.

Témata:  nájmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy